Atbild NBS galvenais psihologs: Vai karavīrs var atgūties pēc karā pieredzētā?

Internetā lasāmi, klausāmi un skatāmi dažādi stāsti par karu Ukrainā. Bet, vai cilvēks – karavīrs var atgūties pēc pieredzētā kara laikā? Šis jautājums uzdots TV24 raidījumā “Uz līnijas” NBS galvenajam psihologam, Vilnim Čerņavskim.

Protams, ka tas ir ļoti ilgi un ļoti grūti,” saka V. Čerņavskis.

Viņš arī piebilst, ka tas gan ir atkarīgs no tā, kā karavīrs ir bijis sagatavots psiholoģiski –  vai viņš zina, kā izturēties un rīkoties gūstā.

“Ja viņš to saprot, tad ir vieglāk,” saka psihologs. Viņš arī atzīmē, ka katram tas ir pilnīgi atšķirīgi. Nevarot teikt, ka visiem būtu vienādi apstākļi, kā kurš iztur ņirgāšanos.

Lasi arī: Pēteris Strautiņš par Ukrainas kara ietekmi uz Latvijas ekonomiku: “Algas augs lēnāk nekā cenas”

“Ņirgāšanās šajā bija nežēlīga. Kad man izstāstīja, kas ir noticis ar karavīriem Doņeckā, es pat negribu to stāstīt, bet tās ir vienkārši šausmas,” min psihologs.

Psihologs arī min, kā ir, ja pāridarītāji ir cilvēki, kas runā vienā valodā un ir šķietami tādi paši: “Kā man teica paši karavīri, ja to būtu darījuši kādas citas rases, citas tautības cilvēki, tad tas vēl būtu it kā pat pieņemamām nekā, kad pretī ir tāds pats cilvēks, kurš runā saprotamā valodā un ir spējīgs uz tādām nelietībām.”

Pievienot komentāru