10 trakas dzemdību atšķirības 20. gadsimtā un mūsdienās (+FOTO)

Ja sievietēm vajadzētu dzemdēt pirms 100 (vai pat 50) gadiem nav skaidrs, kas mūs pārsteigtu vairāk: pats mazuļa parādīšanās fakts vai apstākļi, kādos norisinājās dzemdības. Esam apkopojuši galvenās atšķirības starp dzemdībām mūsdienās un 20. gadsimtā.

Nekādas dzemdības, kurās piedalās partneris

Nogrieziet nabassaiti, “izelpojiet” kontrakcijas ar sievu, noslaukiet asinis… Ja vīrietim tas būtu jāpieredz 50. gados viņš noteikti noģībtu. Kamēr sieviete dzemdēja, viņi mierīgi lasīja avīzi uzgaidāmajā telpā un kūpināja cigārus. Bet pēc tam nāca apbrīnot “svaigo” sievu un tīru, autiņos ietītu bērnu.

Lasi arī: Kas ir fascija? Un kāpēc ir tik svarīgi par to zināt

Dzemdības varēja arī neatcerēties

20. gadsimtā ārstiem patika pilnībā sievieti “atslēgt” no procesa, izmantojot spēcīgas miega zāles un anestēziju. Tā rezultātā daudzas sievietes pat neatcerējās, kā viņas kļuva par mātēm.

Noskaties šo 1925. gada video, kā vācu klīnikā tiek apkopts jaundzimušais.

Krūstbarošana domāta vājajām

Zīdīšana ar krūti nebija populārā. Par tās priekšrocībām bija zināms visai maz un pats process tika uzskatīts par ilgu un garlaicīgu. Mammas bērnus baroja ar maisījumiem un par to neuztraucās.

Dzemdības nebija tik ilgas

Pārsteidzoši, bet tas ir fakts: vidusmēra sieviete 20. gadsimtā dzemdēja 2,5 stundas mazāk nekā mūsdienu sieviete. Zinātnieki to noraksta uz faktu, ka visa veida iejaukšanās, stimulēšana, epidurālā anestēzija nebija izplatīta. Tika uzskatīts, ka tas dzemdības sarežģī, nevis atvieglo.

Lasi arī: Vienīgā pasaulē izdzīvojusī meitene-nāriņa no Argentīnas. Kā viņa dzīvo šodien (+FOTO)

Bez analīzēm un USG

Grūtniecība ritēja laimīgā neziņā: sievietes par to bieži uzzināja tikai pēc 2-3 nokavētiem cikliem, un nebija nekādu jautājumu par dzimumorgānu apbrīnošanu ekrānā. Šāda tehnoloģija vienkārši neeksistēja, un regulāri grūtnieces apsekojumi netika uzskatīti par obligātiem.

Sievietes par mātēm kļuva agrāk kā mūsdienu sievietes

Vidējais bērna dzimšanas vecums sievietei 20. gadsimtā bija ap 22 – 23 gadiem, bet tagad šis skaitlis ir 30 un vairāk. Mūsdienu sievietes aizvien vairāk atliek ģimenes dibināšanu uz vēlāku un laiku un priekšroku dod ceļojumiem un karjeras veidošanai.

Jaundzimušie svēra mazāk

Jaundzimušā svars robežās no 2500g – 3000g tika uzskatīts par absolūti normālu. Iespējams, tas ir saistīts ar to, ka senāk ēdiena kvalitāte bija daudz labāka.

Ķeizargrieziens – tikai ekstrēmās situācijās

Vēl pirms 50 gadiem ķeizargrieziens bija ārpus kārtas pasākums un tie tikai veikti tikai ar stingrām norādēm. Mūsdienās katrs 5. bērns dzimst ar ķeizaru.

Ilga uzturēšanās dzemdību nodaļā

Sievietes slimnīcā pēc dzemdībām pavadīja vismaz 5 – 7 dienas un nedēļu līdz divas pēc ķeizargrieziena.

Nekādas atsāpināšanas

Tika uzskatīts, ka sievietei pilnībā jāpārdzīvo viss process. Ekstrēmos gadījumos piedāvāja elpot smieklu gāzi.

COMMENTS

Pievienot komentāru