Austrumu slimnīcā notiek jaunākās aparatūras uzstādīšana onkoloģisko un uroloģisko slimību diagnostikas un ārstēšanas uzlabošanai

Lai uzlabotu vīriešu veselību, kā arī laicīgi atklātu un ārstētu priekšdziedzera un urīnpūšļa saslimšanas, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā tiek pavērtas jaunas iespējas – jau uzstādītas un tuvākajā laikā darbu sāks divas jaunas modernas iekārtas- ultraskaņas un magnētiskās rezonanses attēlu sapludināšanas iekārta (MRI-fusion) un distances litotripsijas iekārta.

Latvijā katru gadu aptuveni 1300 vīriešiem pirmo reizi tiek noteikta diagnoze prostatas vēzis. Turklāt saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem mūsu valstī ar šo diagnozi joprojām ir vērojams mirstības pieaugums ( 2009.g. – 350, 2016.g. – 406; 2017.g. – 422), kamēr lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu šī tendence ir tieši pretēja un vīriešu mirstība no šīs saslimšanas samazinās. Ņemot vēro kopējo sabiedrības novecošanās tendenci, ārsti pērnajā gadā prognozēja, ka bez būtiskām investīcijām diagnostikas un modernas ārstēšanas jomā, Latvijā apstādināt minēto negatīvo mirstības tendenci nebūs iespējams.

Lai spertu turpmākos soļus būtiskā uroloģisko, tostarp priekšdziedzera un urīnpūšļa vēža slimību diagnostikas un ārstēšanas uzlabošanā, pērnā gada septembrī Saeimā tika apstiprināts Veselības ministrijas priekšlikums piešķirt finansējumu jaunu iekārtu iegādei Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā un P.Stradiņa KUS, tam novirzot 3,2 miljoni eiro. Šī bija ļoti svarīga ziņa priekšdziedzera un urīnpūšļa vēža pacientiem.

Divas no četrām jaunajām iekārtām Rīgas Austrumu slimnīcā ir jau uzstādītas, un nākamnedēļ vairāku dienu apmācībās ārsti apgūs darbu ar tām. Viena no iekārtām ir paredzēta magnētiskās rezonanses un datortomogrāfijas attēlu sapludināšanai ar USG iekārtu (MRI-fusion), kas turklāt papildināta ar biopsijas ņemšanas iespējām. Tas ir īpaši svarīgi pie maziem priekšdziedzera audzējiem, lai tos ne tikai diagnosticētu, bet arī iespējami ātrāk un precīzāk iegūtu materiālu diagnostikai, kā arī pacientiem samazinās atkārtoto biopsiju nepieciešamību.

Otra iekārta, ar kuru ārsti darbu uzsāks tuvākajā laikā, ir distances litotripsijas jeb tā saucamā nierakmeņu skaldīšanas iekārta. Nierakmeņu slimība saskaņā ar statistikas datiem skar aptuveni 10% iedzīvotāju. Nierakmeņi mēdz izraisīt sāpju lēkmes, kas sākas pēkšņi, ir asas, ļoti nepatīkamas. Ja gadījusies šāda lēkme, pacienti visbiežāk meklē palīdzību neatliekamās palīdzības klīnikās. Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā gada laikā nonāk vairāki simti šādu pacientu. Pamata metodes šīs problēmas risināšanai ir minimāli invazīvas – endoskopiska iejaukšanās un distances litotripsija. Saskaņā ar starptautiskajām vadlīnijām labāki rezultāti ir, ja procedūra ir veikta īsākā laika periodā pēc akūtās lēkmes. Saskaņā ar slimnīcas apkopoto statistiku katru gadu veicam vidēji 400 litotripsijas procedūras. Šo iekārtu izmanto arī onkoloģiskajiem pacientiem.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir vadošā valsts daudzprofilu ārstniecības iestāde, kurā ārstējas 80% no visiem valstī reģistrētajiem onkoloģijas pacientiem. Gada laikā Latvijas Onkoloģijas centrā tiek veiktas vairāk nekā 8000 operācijas, 36 000 ķīmijterapijas procedūras, 52 000 staru terapijas procedūras un sniegtas vairāk nekā 98 000 speciālistu konsultācijas ambulatorajā daļā.

Pievienot komentāru