Interesanti fakti par matiem

Starp neskaitāmajiem faktoriem, kas ietekmē mūsu ārējo izskatu, mati ir nozīmīgs faktors, kas veido sākotnējo uztveri un atstāj paliekošu iespaidu.

Tie kalpo kā audekls, uz kura ir sarežģīti uzausta mūsu personība, kultūra un stils, bieži kļūstot par apbrīnas vai kritikas centrālo objektu. Ikdienā mēs bieži vien pievēršam uzmanību matu kopšanai, izmantojot dažādus matu kopšanas līdzekļus, kā Olaplex, veidošanas ierīces, kā taisnotājs un lokšķēres, taču neraugoties uz to, cik daudz mēs patiešām saprotam par to, kas rotā mūsu galvu? Šajā rakstā aplūkosim dažādus pārsteidzošus un interesantus faktus par matiem.

 

1.      Matu augšana

Vidēji cilvēka galvā ir aptuveni 100 000 matu folikulu, no kurām katra spēj saražot vienu matu. Pārsteidzoši, ka matu augšanas ātrums ir atšķirīgs dažādiem indivīdiem un tautībām, un vidējais augšanas ātrums ir aptuveni puscentimetrs mēnesī. Tomēr šo ātrumu var ietekmēt tādi faktori kā vecums, ģenētika un vispārējais veselības stāvoklis. Mati aug vidēji par 1,25 cm mēnesī. Visātrāk mati aug tieši pusaudža gados, un naktī mati aug lēnāk nekā dienas laikā.

 

2.      Matu dzīves ilgums

Mati nav nemirstīgi. Mata vidējais dzīves ilgums ir no 2 līdz 6 gadiem, bet tas var atšķirties atkarībā no dažādiem faktoriem, tostarp:

Dzimums:Vīriešiem mati parasti aug ātrāk un izkrīt biežāk nekā sievietēm.

Vecums:Ar vecumu matu augšanas fāze kļūst īsāka, un mati aug lēnāk.

Ģenētika:Dažiem cilvēkiem ir ģenētiska predispozīcija uz matu izkrišanu.

Hormonālās izmaiņas:Hormonu līmeņa izmaiņas, piemēram, pubertātes, grūtniecības vai menopauzes laikā, var ietekmēt matu augšanu.

Stress:Pārmērīgs stress var izraisīt matu izkrišanu.

Uzturs:Nepietiekams uzturs, kas satur vitamīnus un minerālvielas, var ietekmēt matu augšanu.

Matu kopšana:Pārmērīga matu krāsošana, ķīmiskā apstrāde un karstuma ietekme var bojāt matus un izraisīt to izkrišanu.

 

3.      Matu krāsa

Matu krāsu nosaka pigmentu ražojošas šūnas – melanocīti. Šīs šūnas ražo melanīnu – pigmentu, kas nosaka matu krāsu. Interesanti, ka ir divu veidu melanīns: eumelanīns, kas veido melnus vai brūnus matus, un feomelanīns, kas veido sarkanus vai blondus matus. Šo pigmentu kombinācija un koncentrācija nosaka plašo cilvēku matu krāsu klāstu. Turklāt, mums novecojot, melanocītu ražošana samazinās, kā rezultātā mati pakāpeniski kļūst sirmi. Sirmo matu parādīšanos var paātrināt arī stress, ģenētika un daži medikamenti.

 

4.      Mati kā vēstures arhīvs

Mati ir kalpojuši kā unikāls vēstures arhīvs, saglabājot vērtīgu informāciju par cilvēkiem un kultūrām. Senos laikos izsmalcinātās frizūras bieži vēstīja par sociālo statusu, kultūras identitāti un pat reliģiskajiem uzskatiem.

 

5.      Mati un emociju izpausme

Mati jau izsenis ir saistīti ar emocionālo izpausmi un identitāti. Vēstures gaitā frizūras ir izmantotas kā pašizpausmes, dumpinieciskuma un kultūras solidaritātes līdzeklis. Sākot ar ikonisko afro 70. gados un beidzot ar panku iedvesmotajiem mohawk 80. gados, frizūras bieži atspoguļo sabiedrības tendences un individuālo attieksmi.

 

6.      Matu izturība

Vai zinājāt, ka Viens mats var izturēt svaru līdz pat 100 gramiem? Taču visi cilvēka mati var izturēt svaru līdz 100 – 200 kilogramiem. Iespaidīgi, vai ne?

 

7.      Pasaulē garākie mati

46 gadus veca sieviete no Utarpradēšas ir uzstādījusi Ginesa pasaules rekordu – pasaulē garākie mati dzīvam cilvēkam. Smitas Srivastādas matu garums ir pārsteidzoši liels – 236,22 cm.

 

 

Pievienot komentāru