Ja baidies zaudēt darbu COVID-19 pandēmijas laikā: Kā aizstāvēt savas tiesības

5. Ja darba devējs paziņo, ka darbs tiek pārtraukts un nevienam uz darbu nav jānāk, pieprasi rakstisku rīkojumu par to, jo citādi vēlāk Tevi var atlaist par neierašanos darbā!

6. Ja darba devējs vēlas samazināt darbinieku skaitu un Tevi atlaist – tam ir jābūt noformētam rakstiski un atlaišana nevar notik ātrāk kā 30 dienas, no uzteikuma saņemšanas brīža. Šādā gadījumā Tev ir tiesības saņemt atlaišanas pabalstu, kura lielums ir atkarīgs no nostrādātiem gadiem (DL 112).

7. Darba devējs nav tiesīgs Tevi atbrīvot no darba slimības vai atvaļinājuma laikā, ja vien netiek likvidēts uzņēmums un Tu neslimo vairāk kā 6 mēnešus pēc kārtas vai vairāk par gadu -trīs gadu laikā.

Lasi arī: Vecmāte: Kā COVID-19 ietekmē grūtnieces, zīdaiņus un bērniņus, kurus zīda ar krūti

8. Slimības laikā Tev nav pienākums kontaktēt ar darba devēju un parakstīt jebkādus dokumentus. Protams, ka darba devēju būtu vēlams informēt par paredzamo/prognozējamo slimības ilgumu.

9. Darba devējs ir tiesīgs nodarbināt Tevi darbos, kas nav paredzēti darba līgumā, bet par to atalgojumu maksā ne mazāku, kāds Tev ir šobrīd. Ja šis jaunais darbs ir jādara papildus esošajam, tad Tev ir tiesības saņemt piemaksu!

10. Darba devējs ir tiesīgs mainīt atvaļinājuma grafiku un piešķirt Tev ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Darba devējam ir pienākums atvaļinājuma naudu izmaksāt pirms atvaļinājuma pilnā apjomā.

Šie ieteikumi nav domāti, lai terorizētu darba devēju, jo viņam arī šobrīd var klāties smagi, bet māki aizstāvēt savas tiesības un izvērtē situāciju!”

COMMENTS

Pievienot komentāru