Kāpēc cilvēkiem ar dauna sindromu ir tik līdzīgs ārējais izskats?

Cilvēki, kuriem ir dauna sindroms ir pārsteidzoši līdzīgi pēc ārēja izskata. Viņiem ir īss kakls, liela mēle, īpatnējs deguns, neregulārs sakodiens un mongoļu acis. Lielākajai daļai ir arī mazas galvas un plakanas sejas. Muskuļu tonuss ir ļoti vājš, turklāt arī rokas un kājas mēdz būt mazas.

Ne viens vien ir prātojis, kāpēc cilvēki ar Dauna sindromu ir tik līdzīgi pat tad, ja tautai vai rasei nav nekādas nozīmes.

Patiesībā šī līdzība rodas patoloģijas dēļ, kas ir saistīta ar iedzimtu anomāliju. Visiem cilvēkiem ir 23 hromosomu pāti, bet cilvēkiem ar Dauna sindromu viena hromosoma ir lieka. Rezultātā tas ietekmē ne tikai garīgo, bet arī fizisko attīstību.

Matu un acu krāsas, skeleta struktūra – tas viss ir gēnos, tāpēc jebkura novirze var ietekmēt izskatu. Īpaši, ja parādās papildu hromosoma.

Lasi arī: Angliete piedzemdēja 22. bērnu: “Viņa izskatās lieliski pēc 800 grūtniecības nedēļām!”

Intrauterīnās augšanas aizturi liekā hromosoma noved pie tā, ka auglis sāk attīstīties lēnāk. Tā rezultātā viņam var parādīties noteiktas pazīmes, kas vēlāk ietekmē izskatu. Daudz kas ir atkarīgs no slimības smaguma, no tā, vai auglis ir attīstījies. Ir daudz cilvēku ar Dauna sindromu, kuriem nav pilnīga simptomu saraksta. Un daudziem viņi var būt, bet vājā formā. Piemēram, lielākajai daļai būs plakana seja, bet tajā pašā laika ne visiem var būt problēmas ar sakodienu.

Американский актёр Крис Берк с синдромом Дауна

Daži eksperti uzskata, ka ne tikai pati slimība ir atbildīga par noteiktu līdzību, bet arī par noteiktu intelektuālās attīstības nobīdi. Tā rezultātā šādiem pacientiem ir ierobežota emociju gamma un kopējais emociju skaits, ko viņi var izpaust. Proti, daudziem cilvēkiem, kuriem ir Dauna sindroms, ir ļoti līdzīgas sejas grimases.

Tomēr, pretēji vispārpieņemtajam uzskatam, ar pareizām pieejām ir iespējams panākt, ka cilvēks ar Dauna sindromu attīstās. Vienkārši process ir daudz lēnāks.

COMMENTS

Pievienot komentāru