Kas bija Džordžs Floids? Un kāpēc viņa nāve pasaulē izraisīja tik lielu rezonansi (+VIDEO)

Džordžs Floids bija melnādains amerikānis, kuru nogalināja aresta laikā Mineapolisā, Minesotā pēc tam, kad pārdevējs apsūdzēja viņu par to, ka viņš iegādājies cigaretes ar viltotu naudu. Baltādains policists Dereks Šovins ar ceļgalu bija piespiedis Džordža Floida kaklu gandrīz deviņas minūtes, kamēr viņš rokudzelžos gulēja uz zemes. Pēc Džordža Floida nāves ASV plašos protesta grautiņos tika aktualizēta problēma par to, ka baltādainie policisti pret melnādainajiem izturas ar necieņu un vardarbību.

Viss aizsākās šķietami nevainīgi, bet izvērtās traģiski. Džordža Floida autopsija pierādīja to, ka nāves iemesls ir gūtās traumas aizturēšanas brīdī. Atklājās arī tas, ka Floids ir inficēts ar koronavīrusu.

Lai arī Džordž Floids šobrīd tiek teju glorificēts, izrādās, ka viņš ir bijis cilvēks ar diezgan kriminālu pagātni. No 1997. līdz 2007.gadam sešas reizes aizturēts par dažādiem kriminālpārkāpumiem – zādzību, ielaušanos svešā īpašumā, narkotiku glabāšanu un izplatīšanu, laupīšanu. Par pēdējo noziegumu notiesāts uz pieciem gadiem, jo bruņotas laupīšanas laikā pielicis grūtniecei pie vēdera pistoles stobru. Tiesa, pēc Floida nāves masu medijus appludināja informācija, ka pēc pēdējā soda izciešanas viņš esot centies mainīt savu dzīvi, kļuvis gādīgs ģimenes tēvs un ticīgs kristietis. Draugi viņu raksturo kā “maigu milzi”, kurš no cietuma par labu uzvedību atbrīvots pirms termiņa. Floida līķa autopsijas dati liecina, ka viņa asinīs atrastas arī dažādas narkotiskās vielas – metamfetamīns un frentanils.

New video shows more complete picture of moments before George ...

Lasi arī: Kādas lietas bērni nepiedod vecākiem pat tad, kad viņi ir pieauguši

Protams, ka iepriekš minētie fakti nekādā mētā neattaisno Džordža Floida traģisko nāvi. Viņam nevajadzēja mirt. Un redzams arī tas kā policisti spēlējas ar savām pilnvarām, pielieto pārmērīgu spēku, kas rezultējas ar netīšu slepkavību. Džordžs Floids nebija pelnījis nāvi. Viņš nebija bruņots, nepretojās policistiem un vairākas reizes lūdza Šovenu, lai tas abrīvo viņa kaklu, jo viņš nespēj paelpot.

Šķir otru lapu un noskaties “The New York Times” veidotu video, kurā soli pa solim redzama gan aresta gaita, gan Džordža Floida nāve!

COMMENTS

Pievienot komentāru