Labākie kokļu meistari Latvijā apvienojušies unikālā multimediālā projektā

Platformā “Kokļu mežs” izveidots Latvijas labāko kokļu būves meistaru multimediāls katalogs. Iespējams gan apskatīt meistaru rokdarbu un iepazīt to dažādību, gan arī dzirdēt kā skan dažādas meistaru kokles.

Koklēšanas nozarei, kādu mēs to pazīstam mūsdienās, ir teju 40 gadu. Mūsdienu kokļu būves nozares pamatlicējs Donāts Vucins pret kokļu gatavošanu izturējies īpaši: „Katra kūkle ir kai bārns. Kotrai savaiduoka skaņa, kotrai sovs liktins. Kūklis navar sataisiet tos, var tikai radeit.”

Šo attieksmi ir mantojuši arī šī brīža labākie kokļu meistari. Koklēšanas platfoma “Kokļu mežs” kopā ar meistariem izveidojusi multimediālu kokļu katalogu, kur iespējams apskatīt ikviena meistara darinātos instrumentus, kā arī ieklausīties meistariem raksturīgajā kokles skaņā.

“Kokļu meža”dibinātājs Ansis Jansons par ideju stāsta šādi: “Ik pa brīdim runājot ar meistariem gaisā bija jūtama doma, ka koklētgribētāju izvēli par kokles iegādi atvieglinātu vieta, kur būtu iespējams iepazīties ar visu meistaru būvētajiem instrumentiem. Šāda iespēja tika dota 2018. gada novembrī, Mūzikas Instrumentu būves izstādē, kur bija 14 dažādu meistaru kokles vienuviet. bet izstāde nav mūžīga. Tāpēc nolēmām izveidot tādu kā “virtuālo izstādi” ar labāko meistaru koklēm!”

Katram meistaram ir savs skaņas un vizuālais “rokraksts”. To nosaka meistarības līmenis, izvēloties koksni, un to pēc tradicionālām metodēm vai mūsdienīgiem atklājumiem apstrādājot. Skaņu ietekmē arī koka izvēle. Kokles gatavo no teju visiem Latvijā augošajiem kokiem: kļava, egle, melnalksnis, liepa, bērzs un citi. katram piemīt savs skanējums. Labākie instrumenti gatavoti izmantojot arī koksni no ārvalstīm: Alpu egles vai Sibīrijas ciedra. Katras kokles tapšanā iespējams piedalīties arī pašam koklētajam, izvēloties personalizētu rakstu, ko meistars rūpīgi iegrebj kokles korpusā.

Kokļu katalogā iespējams apskatīt septiņu meistaru būvētos instrumentu modeļus, kas kopā ir izgatavojuši vairāk, kā 1000 instrumentu. Katram meistaram atvēlēta lapa, kur iespējams noklausīties un apskatīt viņa būvētās kokles un “meistara rokrakstu”. Katram instrumentam ir galerija, kā arī apraksts par detaļām: kokles tips, materiāls, kādas tapas, stīgu skaits u.c. Norādīta arī meistara noteiktā kokles cena. Iespējams arī meistariem uzdot jautajumus un arī pasūtīt vai izīrēt kokli.

Ansis stāsta: “Pēdējā laikā Latvijā ir ienākuši piedāvājumi iegādāties koklēm līdzīgos instrumentus (Kantele, gusļi) no Somijas, un Krievijas. Latvija ir labs tirgus, jo koklēšana šobrīd ir tik populāra kā vēl nekad: pamazām sākam pārspēt citas Baltijas valstis un iespējams pat Somiju. Tad nu saprotam, ka Latviešiem jāturas kopā un jāveido skaidrs un saprotams piedāvājums ar ko viegli varam apturēt ārzemju tirgus ienākšanu Latvijā. Un nākotnē piedāvāt kokli arī ārpus Latvijas.”

Lai arī kokļu kataloga izveide veicinās izaugsmi, dažādību un veselīgu konkurenci Latvijas meistaru vidū, galvenie ieguvēji ir tieši interesenti un koklēšanas entuziasti. Kokles spēles katalogā apvienojušies meistari: Andris Roze, Kārlis Lipors, Jānis Rozenbergs, Eduards Klints, Ģirts Laube, Rihards Valters un Pēteris Putniņš.

Ar Kokļu katalogu iespējams iepazīties šeit: https://www.koklumezs.lv/koklu-katalogs, kā arī klātienē “Kokļu meža” studijā Rīgā.

Pievienot komentāru