Latvijā aug elektrības cenas; mājsaimniecībās cenu kāpumu izjutīs atkarībā no pieslēgtā tarifa

Saistībā ar dabasgāzes cenu kāpumu un Covid-19 ietekmi uz ekonomiku Latvijā elektrība kļūst dārgāka. Cenu kāpumu izjutīs visi Latvijas iedzīvotāji, taču tas nenotiks vienlaicīgi. Ekspertu prognozes par cenu izmaiņām nākotnē atšķiras.

Visvairāk, apmēram 85%, Latvijas mājsaimniecību elektrību pērk no uzņēmuma “Latvenergo”. Sākot ar 1. augustu, kompānijas elektroenerģijas tarifa “Elektrum ekonomiskais” fiksētā cena pieaugs par 42,9%, bet apmēram pusei uzņēmuma klientu – diapazonā no 40% līdz 50%.

Tarifs un elektrības cenas kopumā aug, jo tās aug arī elektroenerģijas biržā. Savukārt biržas cenu kāpumu ietekmē saražoto atjaunojamo un neatjaunojamo energoresursu apjoms Skandināvijā.

“Latvenergo” komercdirektors Uldis Mucinieks norādīja:

Šis gads ir nācis ar to, ka mums šo atjaunojamo energoresursu ražošana nav bijusi pārāk ražīga laika apstākļu dēļ kopumā reģiona. Savukārt otra lieta, ar ko mēs saskaramies pieaugoša pieprasījuma apstākļos, – ļoti strauji pieaug dabasgāzes cenas.”

Ar cenu kāpumu sastapsies arī “Tet” klienti. Lielākā daļa uzņēmuma klientu, vairāk nekā 70%, izvēlējušies dinamisko tarifu un maksā pēc biržas faktiskajām cenām. Uzņēmuma pārstāve Laura Jansone cenu kāpumu skaidroja ar pieaugušo elektroenerģijas patēriņu.

Lasi arī: “Padalīšos atklāti, ar kādām metodēm tiek sagrozīta informācija, par aizklātām sarakstēm un “supermīlošām” pamātēm.” Madara Kiviča pārtrauc klusēšanu

Viņa sacīja: “Šis elektroenerģijas patēriņš ir saistīts gan ar ražošanas palielinājumu, gan ar atkopšanos no Covid izraisītajām sekām, gan ar, piemēram, gāzes cenas pieaugumu, gan arī ar to, ka pagājušā ziema bija salīdzinoši vēsa ar zemu gaisa temperatūru, kad cilvēki patērēja vairāk elektroenerģiju nekā iepriekšējā gada ziemā.”

Tikmēr “Enefit” valdes priekšsēdētājs Krists Mertens atzīmēja: “Ir arī vairāki lieli remontdarbi šobrīd lielajiem gāzes cauruļvadiem. Arī LNG globālās piegādes šobrīd ir diezgan limitētas, un tas veicina diezgan strauju cenu pieaugumu.”

Mertens uzskata, ka tuvākajā laikā nav gaidāms elektroenerģijas cenu samazinājums. Pozitīvāks noskaņojums ir Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

 

Šķir otru lapu, lai noskatītos LTV sižetu par šo tēmu 

Pievienot komentāru