Aicinām klausītājus uz iedvesmojošu labdarības koncertu “VĒL VIENA KLĀTBŪTNE”

Aicinām klausītājus uz iedvesmojošu labdarības koncertu “VĒL VIENA KLĀTBŪTNE” – Rīgā, Lielajā ģildē, 17.aprīlī 19.00, kurā piedalīsies spilgtas mūzikas personības – Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas absolventi – pianisti Sergejs un Andrejs OSOKINI, čelliste Marta SUDRABA, klarnetiste Laima RATNIECE-MILTIŅA, kas muzicēs kopā ar Emīla Dārziņa mūzikas skolas audzēkņu un absolventu simfonisko orķestri diriģenta Andra Vecumnieka vadībā! Koncertu vada muzikoloģe Liene JAKOVĻEVA. Programmā: Pētera Vaska Otrais čella koncerts “Klātbūtne”, Pētera Plakida “Vēl viena Vēbera opera” un Fransisa Pulenka Koncerts divām klavierēm ar orķestri.

PIKC NMV Emīla Dārziņa mūzikas skola turpina labdarības koncertu ciklu “MANA PIRMĀ SKATUVE”, lai ar ziedojumu palīdzību varētu renovēt ilgstoši novārtā atstāto skolas zāli un skatuvi kvalitatīva mācību procesa un koncertprakses nodrošināšanai. Skola, sadarbībā ar sabiedriskā labuma organizāciju – Emīla Dārziņa Mūzikas skolas atbalsta biedrību – kopš 2018. gada oktobra organizē Labdarības koncertu ciklu „MANA PIRMĀ SKATUVE”, lai ar atbalstītāju un iespējamo mecenātu finansiālu vai materiālu ziedojumu palīdzību segtu zāles un skatuves pārbūves izmaksas. Visi ienākumi no pārdotajām biļetēm tiek novirzīti labdarības koncertu mērķim – skolas fiziski un morāli novecojušās zāles un skatuves pārbūvei. Šajos labdarības koncertos visi mūziķi – EDMS absolventi – uzstājas bez atalgojuma. Tā ir absolventu dāvana skolai cēlā mērķa sasniegšanai.

Labdarības koncertus atbalsta: “Musica Baltica”, žurnāls “Mūzikas Saule”, LR1, LR3, LR4, LTV1, RSU, LNB, ziedu salons “Aina”, komponists Pēteris Vasks, sabiedrisko attiecību speciālists Ivars Svilāns, režisors Juris Kursietis (Red Dot Media), muzikoloģe Liene Jakovļeva un EDMS absolventi.

Latvijas izcilākā mūzikas skola – PIKC NMV Emīla Dārziņa mūzikas skola – 2020.gadā atzīmēs savas pastāvēšanas 75.gadadienu. Emīla Dārziņa mūzikas skola kopš tās dibināšanas pirmās dienas ir bijusi vieta, kurā muzikāli, talantīgi, darbspējīgi audzēkņi satiekas ar augstākās raudzes mūzikas skolotājiem – labākajiem Latvijas izpildītājmāksliniekiem un spilgtām personībām, lai kopīgi radītu nākamās izcilības mūzikā un ar lepnumu nestu Latvijas vārdu pasaulē. Taču, pirms 45 gadiem uzceltās mūzikas un baleta skolas, kuras audzēkņi bijuši, piemēram, Andris Nelsons (trīskārtējs Grammy balvas ieguvējs!) Gidons Krēmers, Raimonds Pauls, Mārtiņš Brauns, Māris Sirmais, Sergejs, Andrejs un Georgijs Osokini, Inga Kalna, Pēteris Vasks, Marta Sudraba, Dita Krenberga, Nikolajs Barišņikovs, Māris Liepa, Andris Liepa un Ilze Liepa, Aivars Leimanis, Zita Errs, Elza Leimane un daudzi citi, kas ar izcilību nes Latvijas vārdu pasaulē, viņu bijušās skolas zāle un skatuve joprojām neatbilst topošo mūzikas profesionāļu vajadzībām, līdz ar to ir grūtības nodrošināt pilnvērtīgu ikdienas mācību procesu, organizēt koncertus, meistarklases un konkursus. Pretēji ilgus gadus pastāvošajai visaugstākā līmeņa mūzikas izglītības kvalitātei un mācību sasniegumu izcilībai, Emīla Dārziņa mūzikas skolas fiziskā mācību vide nav nedz kultūrizglītības iestādei, nedz laikmetam atbilstoša – infrastruktūra ar augstu tehnisko nolietojumu, mācību telpas, tostarp skolas zāle un skatuves ir fiziski un morāli novecojušas, mūzikas instrumenti savu laiku nokalpojuši, ir kritiskā stāvoklī. Viena no vissāpīgākajām problēmām ir Emīla Dārziņa mūzikas skolas sliktais zāles un skatuves stāvoklis. Topošo izpildītājmākslinieku neatņemama mācību procesa sastāvdaļa ir skatuves māksla un šīs kompetences izkopšanai nepieciešama zāle ar koncertzālei atbilstošu akustiku, skatuves apgaismojumu, klausītāju zāles daļu un kopējo estētiku. Diemžēl, EDMS audzēkņiem – solistiem, kameransambļu un simfoniskā orķestra mūziķiem skatuves mākslas prasmes jāizkopj uz citām skatuvēm, taču skolai ir apgrūtinoši nemitīgi būt atkarīgiem no citu iestāžu labvēlības un pielāgošanās to plāniem. Ikvienai Latvijas mūzikas izglītības iestādei ir sava koncertzāle audzēkņu un viesmākslinieku koncertdarbības nodrošināšanai, tikai valsts prestižākajai mūzikas skolai – Emīla Dārziņa mūzikas skolai nav nedz bērniem un kultūrizglītības videi atbilstošu mācību telpu, nedz piemērotas koncertzāles un skatuves.

Vēlamies Emīla Dārziņa mūzikas skolai, tās skolotājiem, esošajiem audzēkņiem un absolventiem skolas 75 gadu jubilejā sagādāt ilgi gaidīto dāvanu – skaistu, atjaunotu zāli un skatuvi ar koncertzālei piemērotu akustiku un laikmetam atbilstošu estētiku!

2019.gada 18. oktobrī izskanēja pirmais labdarības koncertu cikla koncerts „SKATUVES STĀSTS”, kurā piedalījās EDMV absolventi Sergejs Osokins, Georgs Sarkisjans, Mikus Bāliņš, Guntis Kuzma, Andris Vecumnieks, audzēkņi Daniils Bulajevs, Anna Marija Kubecka, Sonja Misiņa, Patrīcija Bārtula un PIKC NMV EDMS simfoniskais orķestris. Savukārt cikla otrajā koncertā -13.decembrī RSU aulā – izskanēja koncerts „TRIO TRIO TRIO”, kurā piedalījās trīs unikāli, atšķirīgi instrumentālie trio: čellu trio MELO-M (Kārlis Auzāns, Miķelis Dobičins, Jānis Pauls), trio ART-i-SHOCK (Agnese Egliņa, Elīna Endzele, Guna Šnē) un NYX Trio (Anete Toča, Tatjana Ostrovska, Ieva Sarja), bet trešajā cikla koncertā – 25.janvārī, LNB Ziedoņa zālē – labdarības projekta atbalstītāji pulcējās uz Vestarda Šimkus improvizāciju saspēli ar multivizuālistu Miku Dāboliņu. Labdarības koncertu cikla ceturto koncertu „Runā stīgas!” šī gada 6.februārī RSU aulā sniedza EDMS simfoniskā orķestra stīgu grupa un solisti Rūdolfs Miķelsons (vijole) un Maksims Vinogradskis (klavieres).

Līdz šim akcijas laikā kopumā saziedoti 13 000 Eur, no kuriem viens liels ziedojums – 10 000 Eur apmērā – tika ieskaitīts Emīla Dārziņa mūzikas skolas atbalsta biedrības kontā no ziedotāja, kas vēlējās palikt anonīms.

Biļetes uz koncertu “VĒL VIENA KLĀTBŪTNE”: www.bilesuparadize.lv

Pievienot komentāru