Ieradums par visu sūdzēties atstāj postošas sekas uz tavu smadzeņu darbību

Lai cik dīvaini tas neizklausītos, cilvēka smadzenes ir iespējams ietekmēt, raksta Power of Positivity. Tur teikts, ka no smadzenēm līdzīgi kā no plastilīna var izveidot visu, ko vēlamies (protams, tam vajadzīgs laiks un krietna deva gribasspēka).

Pēdējo 20 gadu laikā veiktie pētījumi par vizualizāciju un neirobioloģiju pierāda, ka smadzeņu darbību lielā mērā iespējams ietekmēt, un galvenais – mēs paši esam galvenie inženieri, kuru spēkos tas ir.

Neiroplastika ir smadzeņu spēja veidot jaunus savienojumus starp smadzeņu šūnām. Šī patiešām ir interesanta tēma. Lūk, pāris iemesli, kādēļ tas tā ir.

1. Mēs spējam paaugstināt savu intelekta līmeni (IQ).

2. Mēs spējam apgūt jaunas iemaņas, kas spēj izmainīt mūsu dzīvi.

3. Mēs spējam atlabt pēc pārciestiem smadzeņu darbības bojājumiem.

4. Mēs spējam paaugstināt savu emocionālo intelektu.

5. Mēs spējam “atmest” sliktus ieradumus, atbrīvoties no negatīviem stereotipiem un negatīvas domāšanas.

 

Tieši tāpat mēs esam spējīgi postoši ietekmēt savu smadzeņu darbību.

Pārliecība maina smadzeņu darbību

Ārsts Maikls Merzeničs, kurš atzīts par labāko neirobiologu pasaulē, ir spējis pierādīt saistību starp mūsu domām (“palaistie neironi”) un stukturālām izmaiņām smadzenēs (“transformācija”).

 

Svarīgākie atklājumi:

1. Jūsu pieredze, uzvedība, ieradumi, veids, kā domājiet un reaģējiet uz notiekošo ir cieši saistīts ar jūsu smadzeņu darbības iekšējo struktūru.

2. Negatīvi ieradumi maina jūsu smadzenes uz slikto pusi. Pozitīvi ieradumi jūsu smadzeņu darbību uzlabo, padara to labāku.

 

Kā sūdzēšanās spēj izraisīt izmaiņas smadzeņu darbībā

Droši vien katram ienāks prātā kāds cilvēks, kurš dienu no dienas atrod, par ko pasūdzēties. Šādi cilvēki visu laiku ar kaut ko ir neapmierināti. Negatīvi cilvēki gandrīz vienmēr mīl par visu sūdzēties. Un kas vēl ir interesanti – šādi cilvēki nekad savu viedokli nepatur pie sevis: viņi vienmēr meklē dzirdīgas ausis, kurām uzgrūst pāris tonnas savu negatīvismu.

Nav vērts šādus cilvēkus nosodīt, jo mums visiem reiz pa reizei gribas pasūdzēties. Dažiem vienkārši patīk to darīt biežāk nekā citiem.

 

Šādus “sūdzmaņus” var iedalīt trīs kategorijās:

Tie, kas meklē iespēju pievērst sev uzmanību: viņi galvenokārt cenšas pievērst citu uzmanību, sūdzoties par savu neizdevušos dzīvi, slimībām un citām lietām, akcentējot to, ka viņiem iet daudz sliktāk kā apkārtējiem. Parasti viņiem neizdodas saņemt nedalītu uzmanību, tā kā apkārtējie ātri vien saprot, ar kāda tipa cilvēku ir saskārušies un nav gatavi tērēt savu laiku un enerģiju tikai tādēļ, lai pabarotu šos “sūdzmaņus” ar savu enerģiju.

Hroniski “sūdzmaņi”: viņu mērķis nav pievērst sev apkārtējo uzmanību… viņi vienkārši sūdzēšanos uztver tikpat dabiski kā elpošanu. Psiholoģi šāda tipa cilvēkus sauc par “pārdzīvotājiem”, jo viņiem ir raksturīga problēmu apskatīšana no dažādiem rakursiem, taču problēmai risinājumu viņi parasti neatrod. Šie cilvēki parasti ir cieši saistīti ar depresiju un trauksmi.

 

Šķir nākamo lapu, lai lasītu raksta turpinājumu

Pievienot komentāru