Kāpēc jūrā ieraugot ”ceļu”, jums steidzami jāpeld pa labi vai pa kreisi?

Gatavojaties doties uz jūru? Tad šī informācija jums noderēs. Pastāstīšu, kāpēc ieraugot jūrā vertikālu svītru, obligāti jāpeld sānis, citādāk var notikt nelaime. 

Kas tā par dīvainu svītru bez viļņiem

Runa tagad ies par pretējā tecējuma straumi, kas katru gadu aiznes daudzu atpūtnieku dzīvības. Tā ir sava veida upe, kas uz ūdens virsmas redzama kā svītra bez viļņiem, aizejot jūrā. Tāda svītra parasti veidojas perpendikulāri krastam.

Ar ko bīstams šāds tecējums

Šī tecējuma galvenās briesmas ir tādas, ka, iekļūstot tajā, pat pirmās klases peldētājs apjūk un sāk airēt krasta virzienā, taču viņam tas neizdodas, jo ķermenis to nes jūrā zem traka ūdens spiediena. Pēc īsas cīņas ar neatvairāmo ūdens spēku, cilvēks vienkārši nonāk zem ūdens.

Lasi arī: Satriecošas mērces recepte, kas viegli aizstās veikalā nopērkamo kečupu

Kā izturēties, kad esi nokļuvis pretējā tecējuma straumē

Neviens nav pasargāts no iekļūšanas pretējā tecējuma straumē, tāpēc ir ļoti svarīgi zināt, kā pareizi rīkoties, tur nonākot.  Lai nekļūtu par nākamo negadījuma upuri, saprotot, ka tevi ievelk jūrā, tev vienkārši ir jāatslābinās un jāgaida brīdis, kad spiediens pazemināsies. Pēc tam jums vajadzētu peldēt dažus metrus uz sāniem un tikai pēc tam virzīties uz krastu. Lieta ir tāda, ka šī straume ir īsa parādība. Faktiski jūrā izveidotās “upes” garums, kā likums, ir no 10 līdz 50 metriem – attālums ir salīdzinoši mazs. Jā, ar šādas straumes spēku cilvēku viļņi patiešām ienesīs jūrā, bet, tiklīdz tas atslābs, peldētājs būs drošībā – tikai tad jūs varat apkopot savus spēkus un virzīties uz krastu. Citā brīdī tas ir bezjēdzīgi.

Kur parādās straumes un kā tās atpazīt

Bīstamās straumes rodas seklos jūras apvidos, tieši paisuma laikā. Šādu parādību var atpazīt gan no krasta, gan atrodoties ūdenī – jums vienkārši jānovēro jūras virsma. Tātad, ja pamanāt burbuļojošu kanālu vai mazu, šauru celiņu, uz kura nav viļņu (vai redzamu plaisu liela viļņa līnijā), jums jāzina: šī ir pretējā tecējuma straume, no kuras jums jādodas pēc iespējas tālāk. Tas var izskatīties arī kā mazs jūras posms ar mainītu ūdens krāsu. Ja atrodaties jūrā un sākat pamanīt šādas izmaiņas netālu no jums, steidzami dodieties krastā (ja atrodaties 2-3 soļu attālumā no tā), un, ja tālāk, tad steidzami peldiet uz sānu – tas ir vienīgais veids, kā jūs pats varat nodrošināt savu drošību.

Atcerieties, ka pretējā tecējuma straume ir bīstama pat tam cilvēkam, kas stāv ūdenī līdz jostas vietai.

COMMENTS

Pievienot komentāru