Muļķis kā tēvs: No kā bērns tiešām manto intelektu

Dažreiz dusmu uzplūdā no mātes dzird tādu frāzi: ”Tu esi tikpat stulbs kā tēvs”. Mūsdienu zinātne apgalvo pretējo. Ko tieši var pateikt ģenētika? 

Ģenētika ir sarežģīta zinātne, bet atklājumi tajā notiek regulāri, jo darbības lauks ir bezgalīgs. Mūsdienās jau ir zināms, ka ir lietas (slimības, īpašības, psihe), kas tiek mantotas no noteikta dzimuma vecākiem. Piemēram, no tēva bērns manto sirds slimības, šizofrēniju, bedrītes vaigos un pat pozu miegā. Bet no kā bērns manto intelektu?

Lasi arī: 7 mīti par epidurālo anestēziju

No mātes pie dēla, no tēva pie meitas

Britu zinātnieki ir pierādījuši, ka intelekts pāriet no mātes pie dēla, bet no tēva pie meitas. Turklāt viņi ir uzstādījuši interesantu likumsakarību. Ja tēvam ir bijuši augsti intelekta rādītāji, tad meita manto tikai pusi no tēva spējām. Bet viņas nākamais dēls pietuvināsies sava vectēva intelekta rādījumiem un pat pārsniegs tos. Tajā pašā laikā to pašu zinātnieku pētījumi rāda, ka to pašu tēvu meitas ir divreiz gudrākas par tēviem. Bet viņas dēls, visticamāk, ar prātu neizcelsies, kaut būtu piedzemdēts no paša Einšteina. Secinājums viens: ja apprecēji ģēniju, tad dzemdē viņam meitas. Un otrādi: gribi gudru dēlu, precies ar akadēmiķa meitu.

Šķir otru lapu un lasi tālāk!

COMMENTS

Pievienot komentāru