Pavasara saulgriežu tirdziņš “Gardu muti” pulcēs teju 120 andelmaņus

Šo sestdien, 16.martā, pie Valmiermuižas alus darītavas no plkst. 11.00 līdz 15.00 svinēsim pavasara saulgriežus, andelēsimies tirdziņā “Gardu muti”, kā arī izzināsim garšu daudzveidību. Dalību tirdziņā pieteikuši teju 120 mājražotāji un amatnieki!

Pavasara saulgrieži tiek daudzināti laikā, kad dienas garums sāk pārspēt nakti. Pēc ziemas miera uz andeli pulcēsies tirgotāji no malu malām, kas piedāvās lauku labumus, dzērienus, našķus, kā arī amatnieku darinātas lietas un rotas. Par atbilstošu muzikālo pavadījumu rūpēsies grupa “Daba San”, kas savā muzikālajā daiļradē sapludina seno ar mūsdienām.

Olas izsenis dažādām tautām ir bijis dzīvības simbols un arī latviešu pavasara saulgriežu tradīcijās tām ierādīta īpaša vieta. Kopā ar Valmieras muzeja saimniecēm krāsosim un ripināsim, kā arī ēdīsim olas, jo līdzās apaļiem plāceņiem, diedzētiem graudiem, tās ir galvenais Lielās dienas ēdiens, kas simbolizē saulīti.

Esam parūpējušies par aizraujošām nodarbēm mazākajiem tirdziņa apmeklētājiem – kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldi būs iespēja darināt putnu būrīšus strazdiem. Savukārt radošā darbnīca “Dabas bērns” iemācīs palūktoies uz it kā nevajadzīgām lietām no cita skatu punkta, dodot otro dzīvi audumam. Būs iespēja pagatavot lelles, auduma maisiņus un pat rotas! Lai izzinātu, kā ikdienā ieviest ilgtspējīgus un zaļus paradumus, “Zero Waste Latvija” ieteiks, kā vienreiz lietojamus sadzīves priekšmetus aizstāt ar videi draudzīgākiem. Protams, neizpaliks iepazīšanās vai atkalsatikšanās ar Valmiermuižas staļļa saimi, kā arī viens no svarīgiem Lielās dienas rituāliem – šūpošanās. Pēc seniem priekšstatiem šūpošanās ir saistīta ar auglību, tas jādara, lai labi padotos lopi, lini, kā arī, lai pasargātu sevi no odu un dunduru dzēlieniem.

Pēc tirdziņa – 16. martā plkst. 16.00 – Valmiermuižas alus virtuvē aicinām uz garšu meistarnīcu “Atslodzes našķis – topinambūrs”. Garšu meistarnīca taps kopā ar “Gardu muti” garšradi un “Labas saknes” meistari Dainu Eglīti-Antonu. Izzināsim topinambūru, spiedīsim sulu, gatavosim smēriņu un asumiņam piešausim cidoniju piparus. Iepriekšēja pieteikšanās līdz 15. martam, rakstot uz [email protected].

Gadskārtu svinības rīko Valmiermuižas kultūras biedrība. Atbalsta: Valmiermuižas alus darītava, garškopju kustība “Gardu muti”, Burtnieku novada pašvaldība, Valmieras Kultūras centrs, SIA “ZAAO”, laikraksts “Liesma” un tirdzniecības centrs “Valleta”. Gadskārtu svinības un tirdziņi “Gardu muti” pie Valmiermuižas alus darītavas 2019. gadā plānoti četras reizes – pavasara, vasaras, rudens un ziemas saulgriežos. Svinību laikā tradicionālās kultūras saturu papildinās arī ilgtspējīgas, atbildīgas un zaļas dzīvošanas izzināšana.

Pievienot komentāru