Piektdaļa Latvijas iedzīvotāju neaizsargā datus savā mobilajā telefonā

Lai gan viedtālruņos ir iestrādātas vairākas drošības metodes, kas aizsargā ierīcē esošos privātos datus, Samsung Electonics Baltics aptaujas* rezultāti rāda, ka 19% jeb teju piektdaļa Latvijas iedzīvotāju savas ierīces aizsardzībai neizmanto nevienu no piedāvātajām iespējām.

“Jo jaunāks telefona modelis, jo vairāk drošības metodes tajā pieejamas – senākas ierīces to lietotāji var aizsargāt ar PIN kodu, bet jaunākās ierīces spēj atpazīt ne vien īpašnieka pirksta nospiedumus, bet pat acs zīlīti un sejas vaibstus. Iespēju, kā aizsargāt telefonā esošos datus, ir daudz, un cilvēki var izvēlēties, kura aizsardzības metode vai pat vairāku metožu kombinācija viņiem šķiet ērtāka. Piemēram, jaunajā Samsung Galaxy S10 pieejami pieci dažādi autentifikācijas veidi – raksts, PIN kods, parole, pirkstu nospieduma un sejas atpazīšana. Nevajadzētu aizmirst, ka, nonākot nepareizajās rokās, telefons bez drošības koda vai citas metodes būs kā atvērta grāmata – visi jūsu kontakti, fotoattēli, piezīmes, sociālo tīklu profili un citi ierīcē esošie dati būs brīvi pieejami svešiniekam,” atgādina Samsung Electronics Baltics tirdzniecības vadītājs Baltijas valstīs Māris Ķikāns.

Neraugoties uz to, ka ir tik daudz iespēju, kā aizsargāt datus, 19 % Latvijas iedzīvotāju izvēlas neizmantot nekādu telefona aizsardzības metodi, un lielākā daļa no viņiem ir gados vecāki cilvēki. Kamēr bez drošības metodes telefonā iztiek tikai 7 % jauniešu vecumā no 18 līdz 29 gadiem, tikmēr vecumā virs 40 gadiem tie ir jau 50 %. “Iespējams, vecāka gada gājuma cilvēki nav informēti par nepieciešamību aizsargāt telefonā esošos datus un iespējām, kā to izdarīt, tāpēc aicinu jauniešus izglītot savus vecākus un vecvecākus un palīdzēt viņiem uzstādīt telefonā PIN kodu, paroli vai kādu citu metodi,” aicina M. Ķikāns.

Aptaujas rezultāti atklāj, ka populārākās metodes, ko izmanto telefonā esošo datu aizsardzībai izmanto Latvijas iedzīvotāji, ir PIN kods (27 %), pirkstu nospieduma atpazīšana (24 %) un figūras zīmējums (10%). Savukārt visretāk lietotās drošības metodes ir acs zīlītes skenēšana, ko izmanto vien 1% Latvijas iedzīvotāju, un sejas atpazīšanas funkcija (3%).

Izlaižot jauno Samsung Galaxy S10 viedtālruni, Samsung ir nācis klajā ar uzlabotu drošības metodi – viedtālruņa displejā ir iestrādāts ultraskaņas pirkstu nospieduma lasītāju, kas nolasa fiziskā nospieduma 3D kontūras, nevis tā 2D attēlu. Tā ir jaunākās paaudzes biometriskā autentificēšanās sistēma, kas piedāvā augstākā līmeņa drošību.

*Aptauju pēc Samsung Electronics Baltics pasūtījuma veica socioloģisko pētījumu kompānija “Norstat” 2019. gada martā, aptaujājot vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāju.

Pievienot komentāru