Starptautiskā skolēnu mācību uzņēmumu festivālā tirgos inovatīvus produktus no visas Eiropas

Īpašs maks, kas aizsargā bezkontakta maksājumu kartes, veste velosipēdistiem, kas parāda pagrieziena signālu, aplikācija neredzīgajiem, kas droši izvada cauri pilsētai – tie ir tikai daži no inovatīviem produktiem, ko starptautiskā skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) festivāla International Student Company Festival pasākumā Cits Bazārs 10. aprīlī no plkst. 11.00 līdz 16.30 tirdzniecības centrā Domina Shopping piedāvās jaunieši no 15 Eiropas valstīm. Festivālu Rīgā jau 11. gadu organizē lielākā Latvijas izglītības organizācija Junior Achievement Latvia (JA Latvia).

“Vairākus gadus organizējot pasākumus skolēnu mācību uzņēmumiem, esmu pārliecinājies, ka Latvijā ir talantīgi, uzņēmīgi un varoši jaunieši, kas raisa ticību uzņēmējdarbības nākotnei valstī. Ņemot vērā, ka brīvā tirgus un vispārējas mobilitātes apstākļos ikvienam uzņēmējam ir jādomā, kā padarīt savu produkciju interesantu visai pasaulei, ar šādu starptautisku pasākumu palīdzību mēs sniedzam jauniešiem unikālu iespēju uzzināt, kā bizness tiek veidots ārpus Latvijas. Viņiem ir iespējams iepazīt tirgus noteikumus un nianses citās valstīs, lai spētu pielāgot savus produktus eksportam, kā arī dibināt vērtīgus kontaktus, kas var būt noderīgi arī pēc mācību beigām,” norāda JA Latvia valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns.

Tirdzniecības centrā Domina Shopping starp 100 skolēnu uzņēmumu stendiem būs atrodami arī Latvijas skolēnu mācību uzņēmumi ar savu produkciju. Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas SMU Bubble’s Bakery, kas piedāvā aromātiskas un ekoloģiskas ziepes saldumu formā. Talsu Valsts ģimnāzijas SMU Beige Gold, kas no Latvijas kviešu salmiem ražo vannas sūkļus. Valmieras tehnikuma komanda Smart Trailer, kura izstrādājusi gaismu sistēmu ar radioviļņiem automašīnu piekabēm. Rīgas Franču liceja SMU Wheelift ar multifunkcionālu sporta ekipējuma novietni. Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas un Jelgavas Valsts ģimnāzijas apvienotā komanda Gar Events, kas organizē telpu orientēšanās pasākumus. Āgenskalna Valsts ģimnāzijas SMU Circulus, kuri radījuši inovatīvu cirkuli, kā arī Daugavpils Krievu liceja pārstāvju Burbuļu Fabrika, kuru piedāvājumā ir visdažādākā ziepju produkcija.

“Jaunajiem uzņēmējiem, kuriem ir ambīcijas iekarot ne vien vietējo, bet arī starptautisko tirgu, ir vitāli svarīgi prast sastrādāties ar dažādu kultūru pārstāvjiem. Pie mums jau ceturto gadu notiekošais Cits Bazārs ir izcila platforma, kur jaunieši var apgūt šīs nozīmīgās prasmes, komunicējot ar citu valstu SMU pārstāvjiem, vienlaikus spodrinot arī savas klientu apkalpošanas iemaņas,” uzsver Dina Bunce, tirdzniecības centra Domina Shopping direktore.

Cits Bazārs laikā skolēnu veikumu izvērtēs īpaši izveidota biznesa profesionāļu un akadēmisko spēku komanda, izvēloties labākos kategorijās Inovatīva biznesa ideja, Sociāli atbildīgs bizness, Labākā pārdošanas komanda, Labākais stends, Labākā video reklāma un 2019. gada labākais SMU. Festivāla galveno uzvarētāju, kas tiks atzīts par 2019. gada labāko SMU, noteiks pēc lielākā visās kategorijās saņemto punktu skaita. Starp vērtētājiem būs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, RTU Riga Business School, Start (IT), Hansaworld, LU un LU studentu Biznesa inkubatora, Protectum, Bezrindas.lv, Novikontas Jūras koledžas, Tech Chill Foundation, sabiedrisko attiecību aģentūras MRS Grupa, Latvijas Valsts mežu, Domina Shopping, Printful, VISC, Microsoft Latvia, Banku augstskolas un Finanšu ministrijas pārstāvji un JA Latvia programmu absolventi.

Starptautiskais SMU festivāls International Student Company Festival Rīgā norisināsies divas dienas. Tas tiks atklāts ar konferenci RTU Rīgas Biznesa skolā, kurā piedalīsies projektā iesaistītie skolēni un pedagogi, veidojot savstarpējos kontaktus un daloties uzņēmējdarbības veicināšanas pieredzē.

Festivālu atbalsta tirdzniecības centrs Domina Shopping un RTU Riga Business School. Informatīvie atbalstītāji Inbox.lv un izdevniecība Dienas Mediji.

Par JA Latvia SMU programmu un Starptautisko SMU festivālu

Skolēnu mācību uzņēmumu programma (SMU) ir īpaši 4.–12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22% programmas absolventu ir iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa — tos Latvijā pārstāv tikai JA Latvia, kas ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

Starptautiskā SMU festivāla mērķis ir nodrošināt Eiropas Skolēnu mācību uzņēmumiem praktiskās uzņēmējdarbības pieredzi starptautiskā līmenī, vienlaikus sniedzot iespēju Latvijas jauniešiem iedvesmoties uzņēmējdarbībai un gūt pieredzi no vienaudžiem citās valstīs.

Par JA Latvia

JA Latvia ir Latvijas lielākā izglītības organizācija ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu un praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās. JA Latvia ir viens no 37 Junior Achievement Europe un viens no 123 Junior Achievement Worldwide® tīkla biedriem kopš 1991. gada.

Eiropas Komisija atzinusi JA Latvia par vienīgo pozitīvo iniciatīvu Latvijā, kas ilgtermiņā un metodiski nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības izglītību.

JA Latvia katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 100 000 skolēnu visā Latvijā visos izglītības līmeņos:

• finanšu pratības ABC – sociālo zinību priekšmeta mācību un metodiskie materiāli 1.–9. klasei.

• karjeras izglītības programma ĒNU DIENA 1.–12. klasei.

• skolēnu mācību uzņēmumu programma 4.–12. klasei.

• līderu programma 10.–12. klasei.

• kvalifikācijas paaugstināšanas un tālākizglītības programmas skolotājiem.

Pievienot komentāru