Svarīga ziņa visiem studentiem un studēt gribošajiem – nopietnas izmaiņas, kas skars visus

Augstskolām šogad piešķirts par 405 studiju vietām vairāk nekā pagājušo gadu. Tomēr lielākā daļa budžeta vietu pieauguma (300 vietas) tiek novirzītas ar veselības aprūpi saistītajām studiju programmām.

Lielākais budžeta vietu skaits piešķirts universitātēm. Savukārt mazāk nekā iepriekš valsts apmaksāto studiju vietu piešķirts koledžām.

Augstskolu piedāvātās studiju programmas ir atšķirīgas ne tikai pēc satura, bet arī studiju veida un piešķiramā grāda. Ja paraugās šādā rakursā, tad visvairāk – 11 900 budžeta vietas – piešķirtas studiju programmām, kur var saņemt profesionālā bakalaura grādu. Tās ir studiju programmas, kur jāstudē ilgāk, bet līdz ar akadēmisko grādu tiek piešķirta arī kvalifikācija. Programmā iekļauta arī prakse.

Lasi arī: Šodien sāks izmaksāt valsts solītos pabalstus – kādā secībā tie tiks maksāti?

Kā Saeimas Augstākās izglītības, inovāciju un zinātnes apakškomisijas sēdē stāstīja IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora vietniece politikas plānošanas un monitoringa jomā Diāna Laipniece, Veselības ministrija ar IZM saskaņo to, cik daudz studiju vietas apmaksāt veselības aprūpes studiju pro­grammās, līdzīgi ar IZM sadarbojas Labklājības ministrija, kas finansē valsts apmaksātās studiju vietas sociālajā aprūpē; savukārt Kultūras un Zemkopības ministrijas vairāk lemjot pašas, neprasot IZM padomu.

Par to, kā šīs tā sauktās budžeta vietas tiek dalītas, dzirdēts gana daudz kritikas, galvenokārt tāpēc, ka daļā studiju programmu piešķirtās valsts apmaksātās studiju vietas ir grūti aizpildīt – trūkst studētgribētāju, bet citur, piemēram, sociālo zinātņu studiju programmās, budžeta vietu ir ļoti maz un daudzi spiesti studēt par saviem līdzekļiem.

 

Lai lasītu tālāk, šķir otru lapu!

Pievienot komentāru