TABULA. Beidzot uzzini, kāds ir tavs ieteicamais svars atkarībā no vecuma!

Iedomāsimies sievieti, kuras muskuļu masa ir 45 kilogrami, bet tauki sver 15 kilogramus. Viņas kopējais svars ir 60 kilogrami, bet svari nez kāpēc rāda te 57 kilogramus, te 64 kilogramus. Bet galvenais – viņas režīmā un ēdienkartē nekas nav mainīts!

Vairākums no mums paļaujas uz svariem kā uz pēdējo instanci tievēšanas jautājumā tā vietā, lai analizētu sava ķermeņa stāvokli kopumā. Lai uzzinātu, savu patieso svaru, jāņem vērā vairāki faktori.

 

Faktori, kas ietekmē svara svārstības
Galvenais, kas jāņem vērā – izdzertā šķidruma daudzums. Organisms jebkādā veidā cenšas saglabāt sāļu un ūdens līdzsvaru: jo mazāk šķidruma izdzerts, jo vairāk ķermenis to aiztur, lai normāli funkcionētu. Lūk, kāpēc tik grūti zaudēt svaru vasaras karstumā!

Tiklīdz sāks līt vai kļūs nedaudz vēsāks, organisms tūlīt “atdos” šķidruma litrus, jo tai brīdī tie nebūs vajadzīgi.

Lasi arī: Uzzini, vai šoziem piepildīsies tava vēlēšanās!

 

Glikogēns. Ar katru gramu ogļhidrātu, kurus tavs organisms uzkrāj šā elementa veidā, papildus tiek aizturēti trīs grami ūdens.

Ja vakarā apēdīsi gabaliņu tortes, bet no rīta uzkāpsi uz svariem, nenobīsties – tas nav lieks tauku kilograms, bet gan ūdens. No tā viegli atbrīvoties! Bet tas nenozīmē, ka vajadzētu pārmērīgi aizrauties ar saldumiem.

Sievietei svars var mainīties atkarībā no menstruālā cikla fāzes. Ne tikai paaugstinātās apetītes, bet arī tūskas dēļ. Tas visjūtamāk izpaužas pēdējā nedēļā pirms jauna cikla sākuma. Tāpēc šajā laikā svērties nav vērts – tikai garastāvokli sabojāsi.

Tūskas. Ja esi krasi paaugstinājusi sāls daudzumu uzturā, visticamāk, tas provocēs strauju svara pieaugumu. Attiecīgi, ja ēdīsi mazāk sāls, arī svars kritīsies.
Atceries, ka organisms pielāgojas stabilam sāls patēriņa līmenim, izdalot hormonu aldosteronu.

Ja nekas traks nenotiks, apēdot paciņu sālītu zemesriekstu, kad tava diēta ir ikdienišķa, tad ievērojot diētu ar pazeminātu sāls saturu, sekas jutīsi jau pēc viena zemesrieksta. Spēcīga tūska var arī liecināt par nieru darbības problēmām.

Svaru rādītāji paši par sevi ir bezjēdzīgi. Lai uzzinātu savu patieso svaru, jāņem vērā šādi rādītāji.

Vidukļa apkārtmērs. Precīzākam rezultātam veic trīs mērījumus katru nedēļu: nabas rajonā, piecus centimetrus virs un piecus centimetrus zem tās. Ja pēc visiem rādītājiem viduklis kļuvis tievāks, visticamāk, tauku daudzums tavā organismā veiksmīgi samazinās, un otrādi. Tāpat vari izmērīt gurnu un citu ķermeņa daļu apmēru.

Enerģijas līmenis. Ja tava diēta vērsta uz kaloriju deficīta radīšanu organismā, aktivitātes līmenis būs lielisks panākumu rādītājs. Kad svari rādīs vairāk kilogramu, bet tu pati jutīsies spēcīga un enerģiska, zini – tu palielini muskuļu masu (kā zināms, muskuļi sver vairāk nekā tāds pats apjoms tauku).

 

Lasi arī: Pāvels Globa par finanšu veiksminiekiem 2020. gada beigās; kurai no zīmēm tiks “apzeltīta pildspalva”

 

Tūska. Ja no rīta tavi plakstiņi atgādina mazus spilventiņus, labāk neapbēdināt sevi ar svēršanos, bet nogaidīt, kamēr organisms atbrīvosies no liekā šķidruma.
Lai tas notiktu, pietiek dažas dienas pareizi ēst un ievērot šķidruma uzņemšanas režīmu.

Tāpat, ja tu kontrolē savu svaru, tev jāzina galvenie svara, auguma un vecuma atbilstības rādītāji. Tos vari izpētīt šajā tabulā, kas redzama augstāk!

Avots: dzivei.lv

COMMENTS

Pievienot komentāru