Vecmāte: Kā COVID-19 ietekmē grūtnieces, zīdaiņus un bērniņus, kurus zīda ar krūti

Jaundzimušajam jānodrošina krūts barošana pirmajā stundā pēc piedzimšanas!

Tāpat kā visos apstiprinātajos vai iespējamajos COVID-19 gadījumos, simptomātiskām mātēm, kuras baro bērnu ar krūti vai praktizē āda-āda kontaktu, vai ķenguru mātes aprūpi (priekšlaikus dzimušajiem), vajadzētu ievērot elpošanas higiēnu, ieskaitot barošanu (piemēram, medicīniskās maskas lietošana bērna tuvumā, ja mātei ir elpceļu simptomi), ir nepieciešams veikt roku higiēnu pirms un pēc saskares ar bērnu, kā arī regulāri notīrīt un dezinficēt virsmas, ar kurām simptomātiskā māte ir bijusi saskarē.

Mammām ir jānodrošina šī apmācība dzemdību iestādēs! To veic medicīnas personāls vai apmācības izgājis zīdīšanas konsultants!

Mammas, kuras savu veselības problēmu un simptomu dēļ nevar praktiski nodrošināt zīdīšanu, ir jāatbalsta piena atslaukšanā. Piens, ievērojot infekciju kontroles pasākumus, jādod jaundzimušajam!

Lasi arī: CoVID-19 Itālijā: Karantīnā esošie cilvēki izliecas pa logiem un vienojas kopējā dziesmā (+VIDEO)

Mātēm un mazuļiem ir jānodrošina āda-āda kontakts, zīdīšana un palikšana vienā istabā, neatkarīgi vai ir aizdomas par saslimšanu, vai ir apstiprināts COVID-19 mātei vai zīdainim.

Ja nav iespējams nodrošināt kopā būšanu, ģimenei ir jānodrošina psihoemocionāls atbalsts no veselības aprūpes speciālista vai citas personas.

Zīdīšana sargā jaundzimušo no saslimstības un nāves pēcdzemdību periodā un visā zīdīšanas laikā. Aizsargājošā iedarbība ir īpaši spēcīga pret infekcijas slimībām, ko novērš gan tiešā antivielu pārnešana (no mātes piena bērniņam), gan citi anti-infekcijas faktori un cita ilgstoša imunoloģiskā aizsardzība.Tāpēc gan pēc dzimšanas, gan vēlāk jāievēro standarta zīdaiņu barošanas vadlīnijas, ievērojot atbilstošus piesardzības pasākumus attiecībā uz infekciju kontroles profilaksi.

Pievienot komentāru