20 lietas, ko pat pasaules labākā vecmāmiņa nedrīkstētu darīt

Pastāvēt par bērniņa vārda izvēli, kad mazais ienāk ģimenē. Ir saprotams, ka vecvecmāmiņas vārds ir kā ģimenes rota, bet manipulēt, gražoties un piedraudēt nevajag. Var vienreiz mierīgi piedāvāt, bet galu galā vārdiņa izvēle paliek jauno vecāku ziņā.

Bez brīdinājuma ierasties ciemos. Sākot ar pašām pirmajām dienām, kad mazulis ienāk saimē, jaunā ģimenes visticamāk ir nervoza un cenšas pielāgoties jaunajai situācijai. Un, ticiet, ka viņi nebūt nepriecāsies par “kritienu” no debesīm.

Ignorēt vecāku lūgumus ievērot drošību un higiēnu. Tā ir viņu māja un viņu noteikumi, pat ja jums tie var šķist smieklīgi. Arī viņi ir vecāki pirmo reizi un, ja jaunā māmiņa lūdz pēc katra kritiena sterilizēt knupīti, tad klausiet viņu!

Nekad nemēģiniet raudošu bērnu atņemt mammai. Vai arī – nedot mammai, ja bērns raud. Ticiet, ka tam mazajam cilvēkam tieši tajā brīdī visvairāk ir nepieciešama mamma.

Vest bērnus pie friziera bez vecāku piekrišanas. Saprotams, ka jūsu izvēlētais griezums jums šķitīs gan elegantāks, gan kārtīgāks. Tomēr, pirms to dariet, padomājiet pie kāda konflikta tas var novest.

Pārrunāt ar bērnu svarīgas dzīves tēmas, neapspriežoties ar vecākiem. Un iespējams, ka jūs esat reliģioza, bet bērni ateisti. Nav jau tā, ka nevienu vārdiņu nevajag bilst, tomēr būtisko tomēr atstājiet vecākiem.

Pārkāpt režīmu. Nevajag mainīt ne gulēšanas, ne podiņa, ne citus rituālus, jo tā jūs nodarīsiet pāri ne tikai savām attiecībām ar jauno ģimeni, bet arī pašam bērniņam. Bērns vislabāk jūtās rutīnā, tas viņa rada drošības sajūtu.

Izmantot sodus, ko vecāki nav akceptējuši. Ja esat pārliecināts, ka jūsu pašu bērni izauga par labiem cilvēkiem tikai tāpēc, ka jūs reizēm viņus sitāt, viņi, iespējams, nemaz nepiekrīt šim viedoklim. Ja jūsu mazbērnu mammai un tētim ir viedoklis, ka jūs varat atņemt bērnam konfekti par sliktu izturēšanos – jums būs jāievēro šie noteikumi.

Kritizēt vecāku lēmumus par bērnu kopšanas atvaļinājumu. Varbūt jūsu mazbērnu māte pilnībā atsakās no grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, un dodas pa taisno uz darbu pēc dzemdībām. Vai ilgus gadus kavējas grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā, vai arī ģimene nolemj, ka tētis paliks mājās ar mazuli – mēģiniet izteikt savu viedokli ar cieņu un neuzstājiet, ka tā ir vienīgā patiesā. Pat lēmumu pieņemt auklīti un atteikties no jūsu palīdzības, kaut arī jūs pati piedāvājāties, nevajadzētu vecākus kritizēt un apvainoties. Varbūt tieši šī iemesla dēļ viņi vēlas auklīti.

Saldumi. Teorētiski viens no vecvecāku uzdevumiem ir lutināt mazbērnus. Bet tas nenozīmē, ka jums vajadzētu piedāvāt bērnam saldumus, šokolādes, neveselīgas konfektes un desertus pēc jūsu izvēles. Pirmkārt, tie neko labu nedod, un, otrkārt, bērniem mājās būs grūti bez kaprīzēm pāriet uz veselīgu uzturu.

Bērniem stāstīt par vecākiem ko tādu, ko nevarat pateikt acīs. Varbūt jūsu uzskati par to, kā pareizi audzināt pēcnācējus, ne vienmēr sakrīt, bet pieaugušajiem tas jāapspriež savā starpā.

Mazbērnu ārstēšanā izmantot apšaubāmus tautas līdzekļus. Jūsu laikā, iespējams, arī nebija citu variantu kā dibenā likt ķiploka daiviņu, bet tagad viss ir mainījies.

Ļaut bezgalīgi ilgi skatīties multfilmas. Šajā jautājumā ir jāciena vecāki.

Kritizēt ģimenes ēšanas paradumus. Varbūt jums ir daudz laika un enerģijas, lai pagatavotu veselīgu ēdienu, bet jaunajā ģimenē laika trūkuma dēļ tiek gatavoti makaroni un picas. Vai, gluži pretēji, visi aizraujas ar dabīgiem produktiem, un jums patīk frī kartupeļi no tuvākās kafejnīcas. Jums ir jāciena vecāku dzīves uzskati un ritms.

Apģērba pirkšana pēc jūsu gaumes. Ja esat audzinājusi trīs dēlus, tad loģiski, ka mazmeitai gribēsies uzdāvināt princešu kleitu, bet lieki aizrauties nav nepieciešams.

Dārgas dāvanas. Vai tiešām tas ir vajadzīgs, ka mazbērni jūs gaidīs dāvanu dēļ?

Salīdzināt mazbērnus ar vecākiem tajā vecumā. “Mana Anna lasīja jau 3 gadu vecumā!” Tas nu gan ir lieki.

Greizsirdība uz otru vecvecāku pāri. Šeit jums vajadzētu nonākt pie konstruktīviem risinājumiem, bet rēķinieties ar to, ka, ja jūs pastāvīgi pārkāpsiet vecāku robežas, tad mazbērnu audzināšanā tiksiet iesaistīta mazāk.

Dot neiespējamus apsolījumus. Jums nevajadzētu steigšus teikt, ka tad, kad mazbērni ierodas pie jums ciemos, brokastīs vienmēr būs saldējums, un savu brīvo laiku pavadīsit tikai atrakciju parkā, un jūs noteikti viņiem nopirksiet suni. Nepiepildīti solījumi radīs tikai vilšanos.

Mīļākais mazbērns. Nenoliedzami, ka kāds no mazbērniem jums būs tuvāks, bet, ja vēlaties, lai mazbērni savā starpā nekonfliktē, tad to nevajadzētu uzsvērt.

 

COMMENTS

Pievienot komentāru