5 iemesli, kādēļ ar katru gadu palielinās liekais svars – un ieteikumi, kā ar to cīnīties

Japāņi ir pasaulē slaidākie cilvēki, viņiem nepastāv liekā svara problēmas ne jaunībā, ne vecumdienās. Taču lielākā daļa cilvēku jaunībā ar liekā svara problēmām var nesaskarties, tomēr, gadiem ejot, šī problēma kļūst aktuāla.

Kādi ir liekā svara iemesli, lasiet tālāk.

Mazāk tērējam enerģiju

Zinātniski pierādīts, ka desmit gadu laikā mūsu enerģijas patēriņš samazinās par 10%. Organismā palēninās vielmaiņas process. Šis ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ laika gaitā cilvēkiem parādās liekais svars un šis faktors attiecas gan uz sievietēm, gan vīriešiem.

Hormonālas izmaiņas

Hormonālās izmaiņas skar lielākoties daiļā dzimuma pārstāves. Visbiežāk grūtniecības laikā un zīdīšanas periodā sievietes var saskarties ar liekā svara problēmām, jo ķermenis sāk veidot tauku rezerves. Arī klimaksa laikā sievietes var saskarties ar šādām problēmām.

Psiholoģiskais aspekts

Vecumā līdz 30 gadiem dzīves ritms ir gana straujš, jo dienas laikā jāpaspēj tik daudz – studijas, karjera, ģimene, brīvā laika intereses. Attiecīgi enerģijas patēriņš šajā laikā ir daudz augstāks. Taču, kļūstot vecākiem, ikdienā ielaužas rutīna un mūsu aktivitāšu līmenis ievērojami samazinās. Zūd tonuss, dzīves ritms pamazām kļūst lēnāks. Reizēm psiholoģisku problēmu dēļ vai grūtās dzīves situācijās cilvēks meklē mierinājumu ēdienā.

Ģenētika

Nevar noliegt, ka ģenētikai arī ir liela nozīme. Vai zināji, cik lielas pūles savas figūras uzturēšanai ir jāvelta Džesikai Albai? Viņas ģimenē pastāv ģenētiskas liekā svara problēmas.

Pat veselīga dzīvesveida atbalstītāji nevar noliegt, ka liekā svara problēmas ar gadiem kļūst aktuālas, jo ķermenis ir veidots tā, ka ar gadiem sāk veidot tauku rezerves. Jaunībā notievēt var arī augsta stresa līmeņa dēļ, taču pēc 35 gadu vecuma ķermenis sāk vairāk izstrādāt insulīnu, kas, savukārt, sāk veidot tauku rezerves.

Diēta

Šķiet, grūti būs atrast cilvēku, kurš savas dzīves laikā nebūs pamēģinājis kādu diētu. Taču drastiskas diētas sniedz vairāk ļaunuma, nekā labuma. Ķermenim diēta ir liels stress, tāpēc tas pretojas un samazinātu dienā uzņemto kaloriju dēļ palēnina vielmaiņu un visiem spēkiem cenšas saglabāt tauku rezerves.

Ko darīt?

1. Pirmkārt, vislielākā nozīme jāpievērš uzturam. Ar katru gadu jūsu uzturam ir jāsatur mazāk tauku, bet vairāk jāsastāv no saliktajiem ogļhidrātiem un dārzeņiem.

2. Iemācies ēst lēnām un nesteigties. Svarīgi to iemācīties jau no mazotnes. Japāņi ir secinājuši, ka tie, kuri lēni sakošļā ēdienu, pat pēc 20 gadiem var saglabāt savu svaru vienā līmenī. Ēdot lēnām, barības vielas uzsūcas daudz labāk, un smadzenes dod signālu par to, ka esi jau paēdis – tā rezultātā apēdīsi daudz mazāk.

3. Ar gadiem nedrīkst atteikties no fiziskajām aktivitātēm. Gluži pretēji – intensīvi treniņi jānomaina ar regulārām fiziskām aktivitātēm, kas rūpējas par muskuļu tonusu. Svarīga ir regularitāte.

 

Lasi vēl: 6 iemesli, kādēļ martā dzimušie ir īpaši un unikāli cilvēki

 

4. Iemācies psiholoģiski nesabrukt, bet vienmēr dvēselē justies jauns. Tas strādā lieliski! Aizraušanās, hobiji un aktīvs dzīvesveids, kā arī laba oma tavu fizisko formu ļaus saglabāt ilgāk.

5. Svarīgs ir pareizs ēšanas ritms. Iemāci sevi katru dienu brokastot, pusdienās un vakariņās ieturēt vieglu maltīti un dari to gadu no gada.

6. Centies turēt savu svaru aptuveni vienā līmenī visu laiku. Ja grūtniecības laikā uzņēmi liekos kilogramus, tauku šūnas šo informāciju joprojām nes savā atmiņā, tāpēc neļaujies lielām svara svārstībām. Tā kā ķermenī tauku šūnas pēc notievēšanas nekur nepazūd, bet vienkārši kļūst “tukšas”, neļauj ķermenim atkal uzņemt lieko svaru, jo tauku šūnas atmiņā patur informāciju par to, ka tās var būt arī “pilnas”.

 

Avots: vrutmilife.com

Pievienot komentāru