Kāpēc jūs kaitina savs bērns: četri patiesi iemesli

Visiem vecākiem gribas,  lai dēls vai meita ir paklausīgi un labi audzināti. Bet ir situācijas, kad jūs sākat bērnu bārt bez īpaša iemesla. Izskatīsim dažus piemērus, kāpēc jūs var kaitināt savs bērns. 

JŪS SLIKTI PASKAIDROJAT

Kopīga mājas darbu veikšana un jaunu prasmju mācīšana var izvērsties par nopietnu pārbaudījumu. Ļoti bieži pieaugušie skaidrojot pašsaprotamas lietas aizmirst to, ka bērni visu uztver savādāk. Bērns jūs nesaprot un rodas konflikts. Nedusmojaties, ja vienu un to pašu vajadzēs atkārtot vairākas reizes. Sagaidiet, kad bērns nav iegrimis rotaļās un var jūs uzklausīt. Gatavojot stundas, palīdziet meitai vai dēlam saprast doto tēmu ar viņam saprotamiem piemēriem. Esiet pacietīgi un savaldīgi. Ja jūtat, ka nevarat savaldīties, lūdziet palīdzību vīram vai vecvecākiem.

Lasi arī: Piecīši Artamkinu ģimenē. Kā meitenes dzīvo pēc 12 gadiem un vai viņu vecāki joprojām ir kopā?

JŪS ESAT ĻOTI NOGURIS

Pieauguša cilvēka organismam atpūta ir vajadzīga lai atjaunotu spēkus. Nogurums noved pie ātras aizkaitināmības. Tādos brīžos jūs neadekvāti reaģējat pat uz mazāko palaidnību. Bērniem ir otrādāk –  lai atbrīvotos, visas emocijas ir jāizlādē uz āru. Ir ļoti jāpievērš uzmanība bērnam, kad izņemat viņu no bērnudārza vai skolas. Ja jūtat, ka nevarat veltīt bērnam pietiekošu uzmanību, tad izdomājat viņam kādu nodarbi, kas ļaus jums atpūsties. Zīmēšana, veidošana no plastilīna, vai kinētiskās smiltis ļoti labi palīdz atbrīvoties no spriedzes. Kamēr jūs parūpējaties par savu psiholoģisko un fizisko veselību mierīgi atguļoties, ļaujiet bērnam paskatīties multfilmas.

PROBLĒMAS PERSONĪGAJĀ DZĪVĒ

Visas dienas garumā jūs sastopaties ar daudziem cilvēkiem. Katram ir savas rūpes un problēmas un kāds nejauši izteikts vārds var novest pie strīda. Rezultātā jūs ar kādu sastrīdaties un pēc tam savas dusmas  izpaužat uz bērnu. Instinktīvi cilvēks baidās atbildēt tam, kas augstākā amatā, spēcīgāks un tāpēc viss negatīvs tiek vājakajam un neaizsargātajam. Ieejot istabā pie mazuļa-atstājiet visas negācijas aiz durvīm. Bērniem nav jābūt jūsu dusmu zibensnovedējiem. Iedzeriet tēju, paklausieties labu mūziku, paraudiet, ja no tā paliek vieglāk. Un tikai tad ejiet pie dēla vai meitas, lai priecīgās bērnu emocijas piepilda jūsu sirdi!

BĒRNS NEATBILST JŪSU CERĪBĀM

Protams visiem  vecākiem gribas lai viņu bērni ir visgudrākie, vistalantīgākie. Labas atzīmes ne vienmēr ir atkarīgas no bērna spējām. Sabiedrības viedoklis un skolotāju pārmetumi izdara spiedienu uz jums un tāpēc jūs dusmojaties, ja bērns nemācās uz labi un teicami. Bieži vecāki neņem vērā bērnu vēlmes uz papildus nodarbībām un pulciņiem. Ja bērns izvēlas dejot vai dziedāt, tad vecāki gaida ātrus un lielus rezultātus. Katrs no bērniem attīstās savādāk un tāpēc nevajag viņu steidzināt apgūt visu jauno. Nedrīkst bērnu salīdzināt ar citiem bērniem. Centieties uzslavēt dēlu vai meitu pat par visniecīgāko sasniegumu. Jūsu patstāvīgais atbalsts un uzmanība būs vislabākā motivācija bērnam. Atcerieties, ka mazuļi ļoti izjūt jūsu emocijas. Ne vienmēr viņi saprot jūsu satraukuma iemeslu un tāpēc sāk vainot sevi par to. Ja jums nav garastāvokļa, tad izdariet kaut ko, kas to uzlabo un pie bērna ejiet ar smaidu uz lūpām.

Pievienot komentāru