Nedariet to, ko nevēlaties. Psihologa Mihaila Labkovska 6 laimīgas dzīves noteikumi

59 gadus vecais Mihails Labovskis atzina, ka ne tik sen viņam ienāca prātā  6 universālie likumi, kas ikvienu cilvēku var iepriecināt. Viņš pastāvīgi par to runā savā Instagram emuārā.

“Es to neizdomāju, šie likumi man vienkārši tā parādījās galvā, ” intervijā RTVI TV kanālam atzina Labkovskis. – Tieši sešu noteikumu veidā, tieši šajā formulējumā. Turklāt es mēģināju kaut kā pārveidot šos noteikumus, tie nepārveidojas… Jūs tos varat piemērot gan tikai sākot no 16 gadiem, kad psihe jau ir izveidojusies.”

Apskatīsim, kādi ir šie noteikumi un vai visi tos tiešām var piemērot …

Vismaz pats Labkovskis dzīvo pēc viņiem un ir pārliecināts, ka tieši viņi viņu noveda pie panākumiem.

 

1 noteikums “Dariet tikai to, ko vēlaties”

Šis noteikums, pēc Labkovska domām, ir galvenais. Bet lielākā daļa cilvēku to nesaprot. Šis noteikums ir domāts garīgi veseliem cilvēkiem, kurus nepiesaista visa veida nelikumīgas darbības. Šis noteikums attiecas uz veselīgām vēlmēm, nevis uz patoloģijām!

Šī noteikuma galvenā ideja: pieņemot lēmumu dzīvē, sākot no tā, kādu kleitu vilkt, līdz “ko es darīšu savā dzīvē”, jums jāvadās nevis pēc racionālas domāšanas, bet gan no jūsu patiesajām vēlmēm.

Tā vietā, lai “tas ir pieņemts”, “citiem būs ērti” pateikt sev: “Es to daru tāpēc, ka man tas patīk un dara mani laimīgu!”

Jums jādara tas, ko vēlaties burtiski, – raidījumā “Mums jārunā” RTVI sacīja Labkovskis. – Jums ir jānoņem racionāla motivācija un jāvadās tikai pēc tā, kas jums patīk.

Labkovskis ir pārliecināts, ka daudzi bērni uzauga ģimenēs, kur viņiem netika vaicāts, ko viņi vēlas, gluži pretēji, viņi pastāvīgi atkārtoja, ka dzīve ir spēle pēc kāda cita noteikumiem, kas jāievēro.

Daudziem no tiem, kas dzimuši PSRS, tika mācīts, ka dzīve nav dota priekam, bet gan lai izpildītu pienākumu pret radiniekiem, valsti … Viņiem atkārtoja, ka nevienam nav tiesību dzīvot tā, kā viņš vēlas. Piemēram, Mihaila Labkovska vecmāmiņa bieži teica: “Mēs dzīvojam nevis prieka, bet sirdsapziņas dēļ”, taču ģimenē bija teiciens: ja šodien mēs daudz smejamies, tad rīt mēs raudājam.

Lasi arī: Psihologs Labovskis – kā pret savu vīrieti izturas gudras sievietes

“Rezultāts ir tāds, ka cilvēks ar trauksmainu psihi nevar organiski darīt to, ko vēlas,” saka Labkovskis. “Viņš pat nevar noteikt, ko viņš vēlas. Šķiet, ka viņš jau iepriekš ir vainīgs un ir pārliecināts, ka rēķināšanās notiks ar piepildītām vēlmēm, un tāpēc profilaktiski ir jāuzvedas “kā nākas”. ⠀

 

2. noteikums “Nedariet to, ko nevēlaties darīt”

Labkovskis ir pārliecināts, ka daudziem cilvēkiem kaut kas pastāvīgi jāpacieš: partneris kurš dzer, mazās algas, rupja attieksme pret sevi … Mēs daudz ko darām pret mūsu vēlmēm tikai tāpēc, ka pieklājīgi cilvēki to dara. Mēs sazināmies ar tiem, kuri mums nav patīkami, mēs baidāmies pateikt patiesību, lai neapvainotu cilvēku …

Tomēr saskaņā ar Mihaila Labkovska noteikumiem, lai justos laimīgs, jums nav jādara lietas, lai tikai būtu labs citiem. Tas palīdz kļūt par pašpietiekamu un neatkarīgu cilvēku. Katrs cilvēks, pēc viņa domām, var veidot savu dzīvi tā, lai viņam nevajadzētu neko paciest.

“Tas nenozīmē” būt egoistam “, savā Instagram emuārā paskaidroja psihologs. – Kas ir cilvēks, kurš mīl sevi? Tas ir tas, kurš vienmēr izvēlēsies situāciju, kurā atrodas viņa dvēsele. Un, kad ir jāizlemj, ko darīt, viņš var izdomāt, kas ir efektīvs, kas saprātīgs, kā to nosaka pienākuma apziņa, un tad darīs, kā GRIB. Viņš dzīvo starp tiem, kurus mīl, strādā tur, kur patīk … Viņam viss ir saskaņots un harmoniski ar viņu, un tāpēc viņš ir laipns pret citiem un atvērts pasaulei. Viņš ciena arī citu cilvēku vēlmes tikpat ļoti  kā savas. ⠀

 

3. noteikums “Nekavējoties runājiet par to, kas jums nepatīk”

Tiklīdz rodas situācija, kas jums nepatīk, jums nekavējoties par to jāpastāsta – ja ne citiem, tad sev. Problēma ir tā, ka daudzi baidās to darīt, bet citi vienkārši nespēj saprast savas vēlmes un vienkārši nezina, vai viņiem tas patīk vai nē.

Par to, kas jums nepatīk, varat runāt tikai vienu reizi. Un neatkārtojiet vēlāk: “Es taču teicu!”, “Mēs taču vienojāmies!”, “Tā jau domāju…!”

Piemēram, ja sieviete nav apmierināta ar kaut ko laulībā, viņa tieši par to stāsta savam vīram. Ja viņš ir mainījies, lieliski. Ja jūs turpinājāt rīkoties tā, kā viņai nepatīk, jums ir jāpāriet pie 2. punkta un jāatbild sev uz jautājumu: “Vai es gribu to izturēt un vai es gribu tā dzīvot?” Vai nu jūs pieņemat šo situāciju, vai arī ir pienācis laiks doties prom.

 

4. noteikums “Neatbildiet, kad netiek prasīts”

 

Daudzi cilvēki ir pieraduši turpināt sarunu, jo pieklājīgi cilvēki to dara. Bet to darīt, pēc Labkovska domām, nemaz nav nepieciešams, it īpaši, ja jums netiek uzdots tiešs un skaidrs jautājums.

Ja jūs sākat sūdzēties par dzīvi, jūs noteikti sāksiet turpināt sarunu, uzdodot jautājumus un dodot padomus. Bet, ja tā padomā…  jums nemaz netika prasīts padoms “Kā tālāk?”, “Ko darīt?” Manipulatori un sūdzību vāceles nekad neuzdod jautājumus, jo viņu mērķis nav atrast izeju no situācijas, bet gan iesaistīt jūs sarunā.

Tāpēc jums jāatbild tikai tad, kad jums tiek uzdots konkrēts jautājums.

Lasi arī: Tamāra Globa nosauca 3 zodiaka zīmes,  kurām laime un veiksme uzsmaidīs jau no 2021. gada sākuma

5 noteikums “Atbildiet tikai uz jautājumu”

Labkovskis ir pārliecināts, ka daudzi cilvēki saka vairāk, nekā nepieciešams dažādās situācijā. Ja jums jautā, kā nokļūt bibliotēkā, atbildiet “taisni un pa labi”. Nav jāsaka, ka tā ir aizvērta, jums par to netika jautāts. Neuztraucieties par citiem cilvēkiem iepriekš un bez iemesla. Tas ietaupīs jūsu nervus un atbrīvos no nevajadzīgas trauksmes.

 

6. noteikums “Skaidrojot attiecības, runājiet tikai par sevi”

Labkovskis šo noteikumu sauc par šiku. Tas ir par to, kā izturēties strīdā. Ja jūs apvainojat cilvēku, kurš jūs aizvainoja, vai spiežat uz žēlumu, vaicājot, kāpēc viņš izturas šādi, jūs nesaņemsiet rezultātu. Pareiza uzvedība: runājiet par to, kā jūtaties un kas jums nepatīk. Jums nav nepieciešams pieskarties otrai personai, radot konfliktu un apvainojot viņu pretī. Izmantojiet 3. un 6. noteikumu kopā: runājiet tikai par sevi un nekavējoties pasakiet, ja kaut kas jums nepatīk.

Labkovskis ir pārliecināts, ka ir grūti vienlaikus ievērot visus šos noteikumus, taču to var izdarīt. Tātad pamazām cilvēks varēs paaugstināt savu pašcieņu un sākt dzīvot laimīgi.

 

Arī interesanti: 12 psihologa padomi, kuri dažiem varētu šķist pārāk skarbi! SPIED ŠEIT, lai lasītu! 

COMMENTS

Pievienot komentāru