Nekad nepiekrīti, ja tev prasa šīs 10 lietas – pat tad, ja to lūdz labākais draugs

Vārds “nē” ir īss un pateikt to nav grūti – tā vajadzētu būt. Tomēr dzīvē gadās visādi. Nereti ir gūti pateikt “nē”, taču ir svarīgi apzināties, ka ir mirkļi, kad noteikti jārod spēks, lai pateiktu “nē” – pat tad, ja to lūdz labākais draugs.

 

“Aizdod man naudu”

Labs draugs lūdz tev aizdot naudu, bet tu savu mēneša budžetu jau esi saplānojis. Šajā brīdī pasakot “nē”, tu viņam skaidri dod saprast, ka esi pārliecināts par sevi, jo pretējā gadījumā, aizdodot naudu brīdi, kad nevari to atļauties, tu viņam dod veltas cerības. Nebaidies atteikt, paskaidrojot savas rīcības iemeslus.

 

“Taisām biznesu kopā!”

Pieņemsim, ka draugs tev piedāvā kopīgi uzsākt biznesu, lai gan tu jau sākotnēji zini, ka šī ideja paredzēta neveiksmei. Papildus tam tu saproti, ka biznesa un draugu attiecības visticamāk sabojās viena otru. Neatsaki uzreiz, ļauj viņam domāt, ka tev nepieciešams laiks pārdomām. Savu “nē””pasaki pēc pāris dienām, savu izvēli pamatojot ar dzelžainiem argumentiem.

 

“Met visu pie malas, braucam ballēties!”

Esi šodien ieplānojis vakaru kopā ar savu otru pusīti, bet draugi tevi aicina uz krogu iedzert alu? Lai cik arī tas būtu grūti, rodi sevī spēku atteikt. Un nevajag melot par saviem plāniem, esi drosmīgs un saki, kā ir.

 

“Palīdzi, man atkal nesanāk”

Šeit runa iet par tā tipa cilvēkiem, kuri vienmēr cenšas savus pienākumus uzvelt kādam citam.

Draugiem, kuri tevi izmanto, visu laiku teikt “jā” ir liela kļūda, tā kā viņi to iemanās veikli izmantot – pēc tam patiekt “nē” būs ļoti grūti.

 

“Esmu klāt, ver vaļā durvis”

Ir daļa tādu cilvēku, kuri mīl ierasties ciemos, nerēķinoties ar citu cilvēku plāniem. Savos uzskatos viņi balstās uz veciem laikiem, kad viens pie otra varējāt iet ciemos kaut katru dienu, jo ne vienam, ne otram nebija ģimenes. Šādi cilvēki nerēķinās ar citiem, jo uzskata, ka apkārtējiem ir pienākums veltīt viņiem savu laiku, naudu un pat savu brīvo laiku. Neļauj šādiem draugiem traucēt savai privātajai dzīvei, iemācies pateikt “nē”.

 

Lasi vēl: Kā pagatavot visgardāko šašliku

 

“Aizvedīsi pa ceļam šo paciņu?”

Tu esi ieplānojis ceļojumu, bet draugs prasa savam paziņam nogādāt “pa ceļam” paku? Tu neapdomājoties piekrīti, bet beigās izrādās, ka paka ir liela, smaga, bet tās satur – nebūtisks? Pat tad, ja sākotnēji apmulsuma dēļ piekriti, atrodi spēku pateikt “nē”, pamatojot savu lēmumu.

 

“Es jūtos kā mājās”

Iedomāsimies, ka jūsu draugs ar ģimeni bez aicinājuma ierodas jūsu mājā, lai ar bērniem atpūstos jūsu baseinā. Tam visam klāt viņi vēl pamanās apēst jūsu vakariņas un pa māju staigā ar slapjām baseina čībām. Šādi neaicināti ciemiņi nerēķinās ne ar jums, ne ar jūsu plāniem, tāpēc saņemieties un pasakiet viņiem “nē”, pretējā gadījumā jūsu draudzība beigsies ar skaļu strīdu.

 

“Man tagad nav skaidras naudas, vēlāk pārskaitīšu”

Jūsu gājiens uz bāru pēc darba kopā ar draugu regulāri beidzas ar vārdiem “man tagad nav skaidras naudas, vēlāk tev pārskaitīšu”, un tev nākas maksāt ne tikai par sevi, bet arī par viņu? Tas tevi, protams, sadusmo, jo zini, ka viņš pelna tikpat daudz, cik tu. Nemokies dusmās, bet pieliec tam reiz galu – tev nav ikreiz jāsponsorē viņa izklaides.

 

“Pamēģini, ko tu baidies?”

Draugu kompānijā jums piedāvā izmēģināt ko neierastu – narkotikas vai nezināmas izklaides, kas jūsos rada šaubas? Atsakieties uzreiz, pat nepaskaidrojot iemeslus.

 

“Neviens mūs nepieķers, viss kārtībā”

Ja pat tuvākais draugs lūdz izdarīt ko tādu, kas ir ārpus likuma vai kādam var nodarīt pāri, nesaki “padomāšu” vai “paskatīsimies”, bet uzreiz saki “nē”.

Tas gan nenozīmē, ka drauga problēmas tev nerūp, vienkārši esi saprātīgs. “Nē” saki mierīgi un laipni – dari to tā, lai nerodas šaubas, ka to nedarīsi.

 

Avots: uznayvse.ru

Pievienot komentāru