Nokarenie istabas augi, kas apbur ar savu skaistumu

Ampelaugi ir ļoti pievilcīgi  un bieži izmantoti interjera izrotāšanai. Daži ziedi ir tik skaisti, ka ar to palīdzību var radīt neatkārtojamu atmosfēru. 

Cēlā medilina

pastedGraphic.png

Medilina nāk no tropu zemēm. Tā ir diezgan kaprīza, tai nepieciešami īpaši augšanas apstākļi. Taču, to ieraugot, jūs uzreiz sapratīsiet, kāpēc tā tiek saukta par cēlo.

Tās rozīgie un violetie milzu pumpuri ar garām putekšņlapām veidojas uz augšējiem asniem un un efektīgi nokarājas uz leju. Lapas ir lielas, ovālas, ar saredzamu dzīslojumu.

Medilinai ir nepieciešams labs apgaismojums, bet ne tieši saules stari, citādi tā var pat aiziet bijā. Tāpēc to vislabāk būtu novietot uz rietumu vai austrumu palodzes. Lapas un kāti ir regulāri jāapsmidzina. Zemei jābūt vieglai un irdenai, nedaudz mitrai, nedrīkst ļaut tai pāržūt.  Pēc ziedēšanas augu apgriež, kas stimulē turpmāko asnu augšanu.

Lasi arī: “Lobotomijas zelta laiki”: pacientu fotogrāfijas pirms un pēc

Stīgu akmeņlauzīte

pastedGraphic_1.png

Smalks un dekoratīvs daudzgadīgais augs, kas labi iedzīvojas mājas apstākļos. Augs nav prasīgs, lieliski iztur dažādus augšanas apstākļus. Akmeņlauzītes ieapaļās lapas ir auga galvenā īpatnība. Virspusē tās ir sudrabaini zaļas, bet apakšā – sarkanīgas. To audzē kā ampelaugu – kašpo vai piekaramajos podos.

Īpaši efektīgi izskatās pieaugušie eksemplāri, to lielās lapu rozetes saskaņojas ar pavisam mazītiņajām, kas nokarājas uz leju tievajos dzinumos.

Akmeņlauzītes lapas ir stipri noliekušās, laistot jābūt ļoti uzmanīgām, lai uz tām netiktu ūdens, citādi tās sāks pūt. Augs labi panes sausu gaisu, temperatūras svārstības.

Ziemā šīs puķes kopšanas temperatūra ir jāsamazina un jālaista retāk. Pret augsni tā nav prasīga, jo dabā tā aug pat uz plikiem akmeņiem, taču reizēm tomēr būtu nepieciešams piebarojums labākai augšanai.

Rattail kaktuss

pastedGraphic_2.png

Šī kaktusa neparastais izskats uzreiz piesaista uzmanību. Tā resnie durstīgie stiebri aug garumā un nokarājas uz leju, sasniedzot pat 1m garumu. Pavasarī kaktuss bagātīgi zied spilgti rozā ziediem, katrs no kuriem dzīvo dažas dienas.

Izmantojot to kā ampelaugu, daži to stāda nevis parastā puķupodā, bet gan koka mizas gabalā vai porainos akmeņos. Dabā šis augs aug kā epifīts, pieķeroties pie kokiem.

Labi aprūpēts, kaktuss zied ilgstoši un bagātīgi. Tam ir vajadzīgs labs apgaismojums, sevišķi ziedu veidošanās periodā, bet ne tieši saules stari.

Tas labi jūtas istabas temperatūrā, bet vasarā kaktusu var nest arī svaigā gaisā.  Laistīšana mērena, karstumā bagātīga. Augs regulāri jāapsmidzina un jāpiebaro.

Meijera asparāgs

pastedGraphic_3.png

Tas ir samērā liels puskrūms ar daudziem zariņiem, kas stiepjas uz visām pusēm. Tie biezā slānī ir pārklāti ar sīkām, musturainām lapiņām, kas rada apjomīgu zaļumu pušķi, pateicoties kuram, viss krūms izskatās lieliski. 

Vasarā asparāgs zied baltiem zvaniņiem, kas vēlāk nomainās uz tumšsarkanām spīdīgām odziņām. Taču tās ir indīgas, un nekādā gadījumā nav ēdamas.

Augs nav prasīgs, to ir samērā viegli izaudzēt mājas apstākļos. Tropiskajam viesim ir vajadzīga gara saulaina diena, daudz siltuma un gaismas, tikai ne pārāk spilgtas.

Asparāgam patīk apsmidzināšana un duša. Regulāra laistīšana un piebarošana nodrošina labu augšanu. Uz ziemu temperatūru samazina līdz 14 grādiem, lai augs atrastos mierā. 

Dihondra

pastedGraphic_4.png

Šis skaistais augs labi aug dobēs kā augsnes segums un kā ampelaugs mājas apstākļos. Tā sīkās lapas, kas savienojas garos dzinumos, nokarājas kā milzu ūdenskritums. Ar dihondras palīdzību var izveidot sienu vai atdzīvināt kompozīciju, piekārt kā zaļu aizkaru. 

Augs ir izturīgs pret sausumu, taču labāk tomēr to laikus mitrināt. Apvienojot laistīšanu ar piebarošanu, zaļā masa veidosies ātrāk.

Arī apsmidzināšana nāks tikai par labu. Ziemā dihondru laista maz un nemēslo. To novieto vēsā gaišā vietā ziemas atpūtai.

COMMENTS

Pievienot komentāru