VIDEO: Norvēģijā tiks būvēts pasaulē pirmais lielo kuģu tunelis – skats ir iespaidīgs

Norvēģijas Piekrastes pārvalde (NCA) no Transporta un sakaru ministrijas saņēma norīkojuma vēstuli, lai sāktu gatavoties Stadlandetas pussalas lielo jūras kuģu tuneļa projekta būvniecībai.

Jau 2015. gadā norvēģi bija ieplānojuši uzbūvēt lielajiem jūras kuģiem 1,7 km garu, 26,5 metrus platu un 37 metrus augstu tuneli. Tas būtu pasaulē pirmais šāda veida tunelis. Nu arhitektu biroja “Snøhetta” projektētajam tunelim ir dota ilgi gaidītā zaļā gaisma.

Sākotnēji bija plānots, ka tuneļa būvniecība tiks sākta jau 2018. gadā un 5 gadu laikā to būtu bijis jāpabeidz. Šobrīd paredzēts to sākt 2022. gadā.

Lasi arī: Filmas “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” aktrise Diāna Zande atklājusi baisus notikumus no savas dzīves

Norvēģijas rietumos atrodas Stadlandetas pussala, kurai ar tuneļa starpniecību būs jāsavieno divi fjordi – Molde fjords un Vanylvs fjords. Rudens un ziemas laikā šo pussalu apbraukt nav droši. Tā ir viena no bīstamākajām vietējām teritorijām kuģošanai un tiek uzskatīta par vienu no galvenajiem šķēršļiem ātrai pasažieru pārvadāšanai piekrastē, tāpēc Norvēģijas valdība pēc vairākus gadus ilgstošām debatēm pieņēma lēmumu būvēt milzīgo tuneli.

Stadlandetas pussala ir viena no laikapstākļiem visvairāk pakļautajām vietām Norvēģijas piekrastē. Ar kuģu tuneli mēs vēlamies uzlabot drošību jūrā. Projekts arī veicinās ātrgaitas kuģu maršruta izveidi un preču pārvietošanu no sauszemes uz jūras transportu,” pagājušajā gadā sacīja transporta ministrs Knuts Arilds Hareide.

Abus tuneļa galus ieskaus arhitektu studijas “Snøhetta” projektētas akmens ieejas sienas, kas vizuāli saplūst ar pussalas dabisko vidi.

“Šis ir liels, visaptverošs un ne mazāk interesants projekts. Mēs esam vairāk nekā gatavi būvēt pasaulē pirmo liela apjoma kuģu tuneli,” sacīja NCA ģenerāldirektors Einars Viks Ass.

Ja viss notiks pēc plāna, pasaulē pirmais liela mēroga kuģu tunelis tiks pabeigts 2025./2026. gadā, ziņoja NCA Stadlandetas tuneļa pagaidu projekta vadītājs Terje Andreassens.

 

Šķir otru lapu, lai apskatītu VIDEO

Pievienot komentāru