Viss, kas jāzina par bērnu vējbakām: simptomi, ārstēšana, profilaktika

Ikviens izbijušais PSRS pilsonis tad, kad ierauga mazu bērnu, kurš no galvas līdz kājām nopunktots ar zaļiem zirnīšiem saprot, ka mazajam ir vējbakas. Tomēr jocīgi, ka nekur citur pasaulē brilijantzaļā spirta šķīdums netiek izmantots. Kāpēc tad mēs to darām? Vai ir kāda alternatīva vējbaku ārstēšanā?

Vējbakas ir akūta infekciju slimība. Tā izpaužas kā izsitumi uz ādas, kam seko paaugstināta temperatūra. Ierosinātājs ir vīruss, kas atrodams vējbaku izsitumu pūslīšos. Vīruss tiek pārnēsāts gaisa pilienu veidā un tas izplatās ļoti strauji. Ja jūsu bērns ir saķēris vējbakas, tas nozīmē, ka tam nav jābūt skolas biedram, kurš viņu ir aplipinājis, tikpat labi tas var būt kaimiņu mājas puika, kurš pagājis garām. Ja tuvumā ir vējbaku slimnieks no tām izsargāties ir praktiski neiespējami.

Lasi arī: Liepziedu tējas dziednieciskās īpašības; dzer aromātisku liepziedu tēju un nekad neslimo

Vējbaku simptomi bērniem

Galvenie simptomi ir sarkani, niezoši izsitumi, ka nedaudz atgādina insektu kodumus. Visbiežāk izsitumi sākas uz sejas, krūtīm, muguras, bet pēc tam var izplatīties pa visu ķermeni un pat nonākt mutē.

Pēc kāda laika uz izsitumiem veidojas mazi ūdens pūslīši, kas pārsprāgst. Visi izsitumi neparādās reizē un daļa no tiem nesasniedz pūslīšu stadiju, tāpēc uz ķermeņa vienlaikus var būt plankumiņi, pūslīši un kreveles.

Ветрянка у ребенка: симптомы, лечение

Vēl daži simptomi, kas parādās pēc izsitumiem ir galvassāpes, drudzis, apetītes zudums, aizkaitināmība.

Par vējbakām un brilijantzaļo: kāpēc mātes “krāso” savus bērnus?

Pretēji tik izplatītajam uzskatam, ka brilijantzaļais šķīdums ārstē vējbakas, tam nav zāļu efekta, bet drīzāk sekundāra nozīmē ārstēšanā. Turklāt mūsdienīgi ārsti diez vai ieteiks šo metodi kā zinātniski pamatotu, jo pēc 5 dienām uz ķermeņa vairs neparādās jauni izsitumu perēkļi.

Kamēr bērna izsitumi ir ar pūslīšiem slimība joprojām ir savā aktīvajā stadijā, līdz ko visi izsitumi ir kreveļaini, var teikt, ka slimība ir nonākusi lejupslīdes fāzē.

Kā ārstē vējbakas bērniem

Pirmkārt, ir vērts parunāt par to, kā nevajag ārstēt vējbakas. Cīņā pret vīrusiem antibiotikas būs bezjēdzīgas. Ir īpašas zāles, kas palīdz sakaut herpes grupas vīrusu, kas provocē vējbakas. Bet maziem bērniem šādas zāles tiek izrakstītas reti dēļ komplikācijām. Turklāt bērni vecumā no 1 – 7 gadiem vējbakas panes diezgan labi. Un atcerēsimies, ka tikai ārsts ir tiesīgs nozīmēt zāļu terapiju!

Pēc 5 dienām bērns vairs neradīs infekcijas risku. Pēc šī perioda jūs varat droši izvest bērnu pastaigā (svaigs gaiss un dažas fiziskās aktivitātes tikai veicinās viņa atveseļošanos), taču vēl ir pāragri doties uz bērnudārzu vai skolu (kā arī uz jebkuru citu “publiski pārpildītu” vietu).

Bērns vairs nevarēs nevienu inficēt, bet viņš var viegli “noķert” kādu citu slimību – fakts ir tāds, ka vējbakas, diemžēl, uz laiku ievērojami samazina imunitāti. Optimāli pēc vējbaku izslimošanas bērnam iesaka palikt mājās 2 – 3 nedēļas.

Profilakse vējbaku ārstēšanā

Uzraudzīt jaunu vējbaku parādīšanos.

Niezes novēršana.

Temperatūras pazemināšana.

Bērns daudz jādzirda.

Kā pretdrudža zāles bērnu vējbaku ārstēšanā parasti lieto tikai divas zāles: paracetamolu vai ibuprofēnu. Abi ir vienlīdz efektīvi ķermeņa temperatūras pazemināšanai.

Kā palīdzēt mazināt niezi un tieksmi kasīties

Telpām ir jābūt vēsām! Jo vairāk bērns svīst, jo vairāk izsitumi niezēs.

Naktī bērnam uzvelciet kokvilnas cimdus, lai viņš nevarētu izsitumus pārāk sakasīt.

Sagatavojiet bērnam vēsu vannu. Var šķist, ka tā nav pareizi, bet vēss ūdens mazinās niezi. Pēc vannas bērnu nedrīkst berzēt ar dvieli. Vannas ūdenim var pievienot pavisam nedaudz sodas.

Kā pasargāt bērnu no vējbakām

Pret vējbakām brīnumu nav, vienīgais drošais veids ir vakcinācija. Ir jāstiprina bērna imunitāte! Spēcīga un stabila imunitāte pamatoti tiek uzskatīta arī par daudzu slimību, tai skaitā vējbaku, profilakses daļu.

Vējbaku ārstēšanā iepriekš konsultējieties ar ģimenes ārstu!

COMMENTS

Pievienot komentāru