Kā iemācīt skolēnam pārstāstīt tekstu: Vienkārša logopēda shēma

Krievu skolotāja logopēde Darja Belusova stāsta par to, kā palīdzēt bērniem sagtavoties, ja jāpārstāsta teksts.

Piekritīsiet, ka bērniem palīdzēt mācībās bez strīdiem un konfliktiem, ir tikpat kā neiespējami.  Pamatskolā bērniem bieži tiek uzdoti mājasdarbi, kuros ir jāpārstāsta teksts. Nenovērtējiet šo prasmi par zemu, jo vēlāk tā var būt ļoti noderīga, lai nokārtotu valsts eksāmenus. Pārstāsts palīdz izprast tekstu, izcelt galveno, kā arī sekundāro, kā arī asina daudzas citas iemaņas.

Kā sagatavot pārstāstu?

Materiālu var lasīt vairākas reizes un patstāvīgi reproducēt: vispirms pa daļām un pēc tam kopumā. Tas ir izplatīts veids, kā bērniem māca sagatavot pārstāstus, bet tas būs efektīvi tikai tad, ja teksts ir īss. Ja teksts ir garš, tad, lūk, daži triki, kas palīdzēs.

Lasi arī: Viss, kas jāzina par bērnu vējbakām: simptomi, ārstēšana, profilaktika

Māciet bērnu grupēt tekstu tā, lai tiek atdalīta pamattēma no apakštēmām. Pamatskolniekam tas var būt diezgan sarežģīti, jo viņi uzskata, ka viss tekstā pateiktais ir svarīgs.

Tāpēc dariet to kopā: atrodiet īsu, bet labi strukturētu tekstu. Lai bērns pamana to, ka, lai arī stāstījuma daļas atšķiras, kopā tās veido saistītu tēmu vai jēgu.

Protams, bērna domu gājiens var atšķirties, bet galvenais, ka bērns ir uztvēris jūsu sacītā jēgu.

Tālāk sekojiet šim plānam:

1. Lieciet virsrakstu

Ja bērns jau patstāvīgi var sagrupēt tekstu, tad iemāciet katrai teksta daļai ielikt nosaukumu, lai nosaukums būtu kā vispārinājums attiecīgajai teksta daļai.

Vislabāk, ja piedāvāsiet viņam vairākus virsrakstu variantus, vai arī izdomāsiet tos kopā.

Šķir otru lapu un lasi tālāk!

Pievienot komentāru