Zemenes: kā no plašā klāsta izvēlēties zemenes, kas nav apstrādātas ar ķīmiju

Reti kuram no mums negaršo zemenes. Tā kā vasara tuvojas straujiem soļiem, pavisam drīz varēsim iegādāties pašmāju zemenes. Taču pagaidām uz kārā zoba varam likt zemenes, kas audzētas ārpus mūsu valsts robežām. Zemenes ir ne tikai gardas, bet arī veselīgas, jo satur vērtīgas minerālvielas un vitamīnus.

Lai pasargātu sevi no alerģijas un citām problēmām, mielojoties ar ogām, kas bagātīgi apstrādātas ar ķimikālijām, vēršam jūsu uzmanību uz faktoriem, kas norāda – šīs zemenes labāk nepirkt, jo tās visticamāk ir pilnas ar ķīmiju.

Ne visi ogu audzētāji ir godprātīgi likuma normu pildītāji – lielākas peļņas gūšanas nolūkos metodes, kā ogas ilgāk saglabāt skaistas un stingas, ne tuvu nav samērojamas ar izpratni par to, kas ir veselīgas ogas.

Kādām tad ir jāizskatās ogām, lai tās būtu maksimāli dabīgas?

Ogām jābūt bez jebkāda veida pleķiem, pretējā gadījumā melni punktiņi uz tām var liecināt par selitras klātbūtni.

Nogatavojušās un ķīmiski neapstrādātas zemenes izdala sulu, tāpēc, pārgriežot zemeni uz pusēm un vienu pusīti pieliekot pie sausas salvetes, var pārliecināties par to, vai zemene ir audzēta bez ķīmijas – tādā gadījumā nospiedums uz salvetes būs koši sarkanā krāsā.

Vēl viena metode, kā noteikt zemenes kvalitāti, ir to ievietošana bļodā ar aukstu ūdeni. Ja no zemenēm sāk izdalīties sula, tās ir audzētas pietiekoši labos apstākļos un varam tās baudīt ar gardu muti. Ķīmiski apstrādātas zemes sulu neizdalīs un joprojām saglabāsies stingras.

Īstas zemes smaržu nevar sajaukt ne ar ko, tāpēc, ja zemenes nesmaržo, noteikti tās iegādāties nav vērts.

Nereti ražotāji zemenes pirms transportēšanas uz citām valstīm apstrādā ar difenilu, kas uz mūsu veselību atstāj postošas sekas. Lai pārbaudītu, vai zemenes ir apstrādātas ar šo ķīmisko vielu, zemenes jāievieto traukā ar siltu ūdeni. Ja pēc 15 minūtēm ūdens virspusē parādās eļļas traipi, tas liecina par difenola klātbūtni.

Vērts pievērst uzmanību arī zemenes zaļajam kātiņam. Ja visām ogām kātiņš ir vienā krāsā un saglabājies skaisti zaļš, visticamāk, ka ogas ir svaigas. Ja kātiņš ir brūnganā krāsā vai izskatās bojāts, tas var liecināt par ķīmijas klātbūtni.

 

Avots: dozakata.club

Pievienot komentāru