7 labākās dabiskās klepus zāles

Bromelaīns

Attēlu rezultāti vaicājumam “bromelain”

Visticamāk, ka ananass ir pēdējais, ko iedomātos, ja jācīnās ar klepu, bet, visticamāk, tas ir tāpēc, ka nekad nebūsiet dzirdējuši par bromelaīnu. Vērtīgākā viela, ko satur ananasu sula ir bromelaīns – ferments, kas normalizē olbaltumvielu uzsūkšanās procesus. Tam piemīt arī pretiekaisuma iedarbība. Ananāsu izmanto sinusītu, angīnas, artrītu, bakteriālu infekciju, pneimonijas, pileonefrīta un pat traumu gadījumos.

Lai profilaktiski ārstētu klepu izdzeriet nelielu glāzi ar ananasu sulu.

Bromelaīns nav ieteicams bērniem un pieaugušajiem, kuri lieto asins šķidrinātājus. Tāpat esiet piesardzīgi, ja lietojat tādas antibiotikas kā amoksicilīns, jo tas var kavēt antibiotiku uzsūkšanos. Pirms jebkādas terapijas uzsākšanas, konsultējieties ar ārstu!

Lasi arī: 7 iemesli, kāpēc ikdienā jālieto ingvers

Piparmētra

Attēlu rezultāti vaicājumam “peppermint”

Piparmētru lapiņas ir izslavētas ar savām dziednieciskajām īpašībām. Piparmētrās esošais mentols nomierina iekaisušu rīkli, tāpat darbojas kā dekongestanti, kas ir līdzeklis gļotādas tūskas mazināšanai augšējos elpceļos. Piparmētru var gan dzert tējā, gan tikpat vērtīgi ir elpot piparmētras tvaiku. Lai pagatavotu inhalācijas pievienojiet 3 – 4 dabiskās piparmētras eļļas uz 150ml karsta ūdens, uzlieciet virs galvas dvielis un dziļi ieelpojiet tvaikus.

Altejas sakne

Attēlu rezultāti vaicājumam “Althaea officinalis”

Altejas sakne ir ļoti iedarbīgs atkrēpojošs līdzeklis, šim augam piemīt klepus mīkstinoša un pretiekaisuma iedarbība. Jau kopš antīkiem laikiem alteja tiek izmantota elpceļu saslimšanas ārstēšanai. To var dzert gan tējā, gan nopirkt kapsulu veidā. Altejas sakni neiesaka bērniem.

Timiāns

Attēlu rezultāti vaicājumam “Thyme”

Arī timiāns tiek izmantots klepus ārstniecībā. Ja timiāna lapiņas sajauc ar nelielu daudzumu efejas lapām, tas var palīdzēt mazināt klepu kā arī bronhītu. Timiāna lapas satur savienojumus, ko sauc par flavonoīdiem, kas atslābina rīkles muskuļus, kas iesaistīti klepošanā, un mazina iekaisumu.

Lai pagatavotu timiāna uzlējumu, ņemiet 2 tējkarotes timiāna lapas un aplejiet ar krūzi karsta ūdens. Ļauj ievilkties 10 minūtes.

Sālsūdens

Attēlu rezultāti vaicājumam “salt water”

Jā, tas var šķist pārāk vienkārši, bet tas lieliski palīdz, ja niez kakls un uznāk klepus lēkmes. Sajauciet tējkaroti sāls ar glāzi ūdens un skalojiet rīkli! Bērniem vecumā līdz 6 gadiem šo neiesaka, jo visticamāk, ka bērns vēl neprot bez norīšanas rīkli izskalot.

 

Pievienot komentāru