Garšīgs Dienvidslāvijas deserts ”Šampita”

Šampita – deserts no saputota bezē ar plānu biskvīta vai kārtainās mīklas kārtu. Deserts sanāk maigs, kas kūst mutē. Izskatās ļoti skaisti un pagatavot nav sarežģīti. 

Sastāvdaļas: 

Biskvīts: 

Olu dzeltenumi – 4gb
Cukurs – 2 ēd. kar.
Eļļa – 2 ēd. kar.
Piens – 3 ēd. kar.
Milti – 3 ēd. kar.
Cepamais pulveris – 0,5 tējk.

Sīrups: 

Cukurs – 400g
Ūdens – 250ml

Bezē: 

Olu baltumi – 4gb
Sāls – šķipsniņa
Citronu sula – 1 ēd. kar.

Pagatavošana: 

Sāk ar sīrupa vārīšanu. Katliņā ber cukuru, uzlej ūdeni un liek uz uguns. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, samaisa līdz cukurs izkusis. Vāra uz lēnas uguns ne ilgāk kā 20 minūtes. Kamēr sīrups vārās, pagatavosim biskvītu. Baltumus atdala no dzeltenumiem. Baltumus pagaidām ieliek ledusskapī. Pie dzeltenumiem pievieno cukuru un sakuļ, līdz kļūst gaiši. Tad pievieno eļļu, pienu un samaisa. Iesijā miltus un cepamo pulveri, kārtīgi samaisa ar mikseri, līdz masa kļūst gaisīga un viendabīga. Ņem formu 24 cm, izklāj ar cepamo papīru. Lej masu formā un liek iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī 200 grādos uz 15 minūtēm.
Kad sīrups gatavs, noņem to no uguns. Izņem no ledusskapja olu baltumus, pievieno sāli, citronu sulu un kārtīgi sakuļ līdz stingrām putām. Pēc tam mikseri slēdz uz pilnu jaudu un turpina kult, pakāpeniski, smalkā strūkliņā pievieno pa porcijām karsto sīrupu. Tādā veidā pievieno visu sīrupu nepārtraucot kult. Jākuļ apmēram 10-15 minūtes. tas ir svarīgi! Masa palielinās apjomā, bezē sanāk noturīgi.

Lasi arī: 5 kļūdas, kuras cilvēki nožēlo mūža nogalē

Ņem formu ar izcepušos biskvītu un saliek tur visu bezē, vienmērīgi izlīdzinot. Liek cepeškrāsnī 200 grādos un cep 5 minūtes. Pīrāgs ir jāatdzesē un jāliek ledusskapī, vislabāk uz visu nakti. Pietiek arī ar trīs stundām.
Gatavo desertu apkaisa ar kakao. Obligāti pievienojiet citronu sulu, jo tas dod vieglu skābumiņu.

COMMENTS

Pievienot komentāru