Kā zināt vai elpa nelabi ož, ja apkārtējie klusē?

Šī tēma ir diezgan sensitīva, tomēr, ja cilvēka elpa nelabi ož, tas var sagādāt diskomfortu ne tikai pašam, bet arī apkārtējiem. Šāds cilvēks ne tikai zaudē daudz ko komunikācijā, bet arī seksualitātē. Ar šo problēmu cīnās gandrīz katrs ceturtais cilvēks.

Turklāt tā sabiedrībā tiek uzskatīta par nepieklājību, ja kāds jums pateiks: “Jūsu mute briesmīgi smird!” Bet cilvēks fizioloģiski nevar sasmaržot savu elpu, tāpēc tā ir liela problēma.

Tomēr ir veidi, kā censties aptvert, ka jūs ciešat no halitozes jeb sliktas elpas. Visvienākršāk, protams, ir pajautāt tuvam cilvēkam. Ja tuvo nav, tad ar tējkaroti var nokasīt mutes aplikumu un to pasmaržot. Parasti šī smarža ir līdzīgai tai, ko sajūt citi. Arī zobu diegs būs lielisks rādītājs tam vai mutē ir nepatīkama smaka.

Lasi vēl: Ja vien es būtu klausījusi vecmāmiņu, tad es būtu ļoti nelaimīga sieva

Kādi ir halitozes cēloņi? Lielākajā daļā gadījumu tas ir saistīts ar baktēriju līdzsvara zudumu. Deviņos no desmit gadījumiem smakas cēlonis ir mutes dobums. Slikta higiēna, sabojājušies zobi vai specifiski medikamenti, kas izraisa mutes gļotādas izžūšanu.

Bet dažreiz iemesli var būt daudz dziļāki – mandeles, hronisks sinusīts, vai pat ausu iekaisumi var radīt sliktu elpu. Tāpat arī kuņģa, nieru un aknu slimības var reducēt sliktu smaku. Cēlonis var būt arī vēzis, diabēts, stress un badošanās.

Bet vēlreiz uzvērsim, ka sliktās elpas cēlonis vispirms jāmeklē mutes dobumā.

Galvenie ieteikumi:

rūpējieties par mutes dobuma higiēnu;

regulāra zobu suku nomainišana;

regulāts zobārsta un zobu higiēnista apmeklējums;

mutes dobuma mitrināšana;

infekcijas perēkļu likvidēšana;

veselīgs dzīvesveids;

smēķēšanas atmešana.

Pievienot komentāru