Neatstāj ādas veselību bez ievērības

Lai arī cilvēki par ādas vēzi kļūst aizvien zinošāki, tas joprojām ir viens no izplatītākajiem vēža veidiem Latvijā. Īpaši vīrieši un vecāka gadagājuma cilvēki nav pietiekami kritiski pret ādas veidojumiem un ārstu apmeklē vien tad, kad slimība jau strauji progresējusi. Laicīgai diagnostikai ir būtiska nozīme atveseļošanās procesā un, ievērojot profilaksi, lielā daļā gadījumu mēs varam sevi no ādas vēža pasargāt, – norāda ārste rezidente dermatoveneroloģijā Gerda Pētersone.

Kādām ādas pazīmēm ir jāpievērš uzmanību?

Ne visi ādas veidojumi ir veselībai bīstami, tāpēc tiek izšķirti labdabīgi un ļaundabīgi ādas veidojumi. Labdabīgi veidojumi ir tādi, kas nekaitē apkārtējiem organisma audiem un cilvēka veselībai, piemēram, kārpas, papilomas un liela daļa ar fotonovecošanos saistītie ādas veidojumi. Savukārt, ļaundabīgi audzēji gandrīz vienmēr attīstās strauji un var metastazēt jeb izplatīties, negatīvi ietekmējot apkārtējos audus un orgānus. Izplatītakie ļaundabīgie ādas veidojumi ir bazālo šūnu karcinoma, plakanšūnu karcinoma un melanoma.

Viens no izplatītākajiem faktoriem, kas veicina ādas vēža veidošanos, ir ultravioletais starojums, tāpēc dzimumzīmes un jaunus ādas pigmentus pēc vasaras būtu ieteicams pārbaudīt, jo tad esam vairāk laika pavadījuši saulē. Saslimšanu ar ādas vēzi var veicināt arī sauļošanās solārijā, ģenētiski faktori, nomākta imunitāte un pat noteiktas ķīmiskas vielas. “Ja ādas veidojumam ir novērojama asimetrija, vairākas krāsas, vai tas īsā laika periodā sāk mainīties, kā arī čūlo, mitro, asiņo vai “lec acīs kā neglītais pīlēns” – tie ir signāli, kas liecina, ka nekavējoties vajadzētu pārbaudīties”, atklāj dermatoveneroloģe G. Pētersone.

Kādas ādas pārbaudes ir jāveic?

Ādas veidojumu pārbaudi var veikt pie jebkura dermatologa, kurš novērtēs ādas stāvokli un veiks dermoskopiju. Dermatoskopijas laikā ārsts uzņem digitālus attēlus palielinājumā, lai izvērtētu ādas veidojumu krāsu, uzbūvi un struktūru, kā arī apskatītu zemādas slāni. No šī izmeklējuma nav jābaidās – tas ir ātrs un nesāpīgs. Gadījumā, ja ir aizdomas par ļaundabīgu procesu, ārsts var nozīmēt tālākus izmeklējumus – veikt ādas biopsiju, kuras laikā tiek paņemts neliels gabaliņš audu un izpētīts mikroskopā.

Dermatoveneroloģe G. Pētersone atzīmē, ka ar ģimenes ārsta nosūtījumu ādas pārbaudes noteiktās iestādēs var veikt bez maksas. Dermatologi, kuriem ir līgums ar Nacionālās veselības dienestu (NVD), sniedz šo pakalpojumu par valsts līdzekļiem, jāiemaksā vien pacienta iemaksa. G. Pētersone pieņem pacientus arī Liepājā Vecliepājas Primārās veselības aprūpes centrā, kur iespējams pieteikties uz vizīti ar ģimenes ārsta nosūtījumu, kā arī par maksu.

Aizsardzība pret sauli – labākā profilakse

Ilgstošs ultravioletais starojums ādai nodara nozīmīgāko kaitējumu, tāpēc, lai pasargātu sevi no ādas vēža, vajadzētu izvairīties no ilgstošas un biežas sauļošanās. Ilgu laiku pastāvēja uzskats, ka solāriju UVA starojums ir nekaitīgāks par saules radīto ultravioleto starojumu, diemžēl tas tā nav. UVA stari, kurus izstaro solāriju lampas, iedarbojas uz ādas dziļākajiem slāņiem, kas veicina ādas sausumu, pigmentācijas plankumu veidošanos un priekšlaicīgu ādas novecošanos. Starptautiskais vēža pētniecības centrs (IARC) solārijus ir atzinis arī par kancerogēnu, tātad ādas vēzi izraisošu.

Lielākajai daļai cilvēku vasara ir gaidītakais gadalaiks, taču tieši vasarā ādas veselībai jāpievērš vislielākā uzmanību. Laikā no plkst. 11.00-15.00 nevajadzētu uzturēties tiešos saules staros. Ja tomēr ir nepieciešams uzturēties tiešajā saulē, ieteicams lietot SPF aizsargkrēmu un pēc iespējas ķermeni aizsegt ar apģērbu. Melanoma var veidoties arī acīs, jo tajās, tāpat kā ādā, ir pigmenta šūnas, tādēļ nevajadzētu aizmirst arī par saulesbriļļu valkāšanu ar UV filtriem.

Aprunāties ar dermatoveneroloģi Gerdu Pētersoni varēs 16. februārī Liepājas Olimpiskā centra Manēžā slimību profilaksei veltītā pasākumā “Aktīvs šodien, vesels rīt!”, kas notiek projekta “Liepāja.Vesels.Aktīvs.Laimīgs” ietvaros. No plkst. 12.00 līdz 16.30 dermatoveneroloģe ar iepriekšēju pierakstu veiks bezmaksas ādas veidojumu pārbaudi un atbildēs uz apmeklētāju interesējošajiem jautājumiem. Tāpat pasākuma laikā konsultēs arī dermatoveneroloģe Nataļja Jociene, pulmonologs Mārcis Kristons un krūšu pašpārbaudes speciāliste, onkoloģijas māsa Solvita Rubene. Rezervē savu laiku pa tālruni 25404241.

Pievienot komentāru