Vīramāte iemācīja, cik viegli katru mēnesi ietaupīt 3 kubikmetrus ūdens

Pirmkārt, ietaupīšanas atslēga slēpjas saprātīgā patērēšanā. Un šāds pricips atmaksājas gandrīz visās dzīves sfērās. Pateicoties vīramātes ieteikumam par ūdeni sākām maksāt uz pusi mazāk.

Aizveram krānus

Kad mazgājam rokas, zobus, traukus, augļus, dārzeņus vai vīri skujas, lielākajai daļai cilvēku krāns vienmēr ir atvērts. Bet kāpēc? Galu galā tas ir bezjēdzīgi un iesaku ikvienam atbrīvoties no šāda ieraduma. Kad kaut ko mazgājiet, nosprostojiet izlietni. Tīrot zobus, ūdeni ielejiet glāzē. Un augļus arī var nomazgāt piepildītā izlietnē un pēc tam ātri noskalot zem tekoša ūdens.

В Великобритании, например,  так делают повсеместно (от королевы, до обычных пакистанцев из бедных районов).  Устанавливают два крана (с горячей и холодной) и смешивают в раковине перед умыванием.

Ekonomiska poda ūdens tvertne vai tvertne ar diviem režīmiem

Tualetā tiek patērēts ārkārtīgi daudz ūdens un iesaku iegādāties ūdens tvertni līdz 10 litru tilpumam. Ar ekonomisku ūdens tvertni iespējams ūdens patēriņu samazināt līdz pat 40%.

Lasi arī: Kādēļ es lieku maisiņu uz dušas galvas?

Attēlu rezultāti vaicājumam “toilet water”

Uzstādam aeratorus

Aeratoru darbības princips ir vienkāršs: tie izkliedē strūklu, tādējādi palielinot kontaktu ar virsmu, veido ūdenim mazāku spiedienu. Noteikti to uzstādiet!

Attēlu rezultāti vaicājumam “aeroratori”

Dušas galvas ar taupīšanas režīmu

Dušas galvas var iegādāties ar dažādas intensitātes plūsmām. Noteikti uzstādiet režīmus ar mazāku plūsmas ātrumu. Vēl viens interesants padoms – samazinot dušas laiku par 2 minūtēm, tiek ietaupīt aptuveni 40l ūdens.

Nelietojiet tualetes podu kā miskasti

Mest podā salvetes, dažādus pārtikas atkritumus, ausu kociņus… Un tā piecas reizes dienā, 150 reizes mēnesī, 1800 reizes gadā. Ar 10l lielu tvertni tie ir 18 kubikmetri gadā. Izmantojiet tualeti tikai tam paradzētajam mērķim.

Mazgājam pareizi

Jā, ar veļas mazgāšanu mēs tērējam daudz ūdens un elektrības. Tomēr izmaksas var optimizēt, ievērojot šādus noteikumus.

Laika gaitā iesakām nomainīt veco veļas mašīnu pret modernāku (tas jums palīdzēs ietaupīt 20 – 40 litrus vienā mazgāšanas reizē). Izvēloties mašīnu uzmanīgi izpētiet ūdens un elektrības plūsmu. Varbūt ir vērts pirkt dārgāku, bet ekonomiskāku variantu, kas ilgtermiņā apmaksāsies.

Centieties mašīnā ikreiz sakrāt vidēji atļauto drēbju kilogramu skaitu. Svarīgi ir mašīnu nepārlādēt un arī neatstāt pārāk tukšu.

Ceļš uz racionālu patēriņu un taupīšanu ir tiešā veidā saistīts ar jaunu ieradumu attīstīšānu. Mainiet savu uzvedību un ietaupīsiet!

Pievienot komentāru