Dārza mēslošana ar olu čaumalām – dažas receptes

Gatavojam uzlējumu no olu čaumalām

Lai minerālvielas labāk augsnē uzsūktos, ieteicams izmantot olu čaumalas kā šķidro piebarojumu saknēm.

Olu čaumalu uzlējuma recepte
Olu čaumalas saliekam puslitra burciņā, uzlejam verdošu ūdeni un ļaujam ievilkties nedēļu, uzliekot vāciņu. Šķīdums kļūs duļķains un ne visai labi odīs – tātad uzlējums ir gatavs. Lietojams kā piebarojums dārzeņiem, atšķaidot siltā ūdenī 1:3.

Ātrā olu pulvera uzlējuma recepte bez smaržas
Lai izvairītos no nepatīkamās smakas: maltu olu čaumalu pulveri ieberam burkā, aplejam ar siltu ūdeni un atstājam uz diennakti. Izmantojam puslitru pulvera uz trim litriem ūdens. Pēc tam, kad uzlējums tiek noliets, izmantoto pulveri neizmetiet, to atkal var apliet ar siltu ūdeni. Otrreiz pagatavoto uzlējumu vairs nevajadzēs atšķaidīt.Šāds piebarojums ļoti patīk daudziem dārza augiem: puķēm, sīpoliem, upenēm, burkāniem, lapu salātiem, ķiršiem.

Mēslojums istabas augiem

Piebarojums ir nepieciešams ne tikai dārza, bet arī istabas augiem. Mēslojuma pagatavošanai olu čaumalu pulveri aplejam ar vārītu istabas temperatūras ūdeni. Pēc diennakts aplaistam istabas augus. Vērtīgās vielas, ko satur olu čaumalas, pakāpeniski iesūksies zemē, un augi ilgu laiku tiks piebaroti.

Olu čaumalu sagatavošanas un uzglabāšanas noteikumi
Nepareizi savācot un uzglabājot olu čaumalas, tās praktiski uzreiz sapūs, un tās būs jāizmet. Lai viss izdotos, iegaumējiet trīs noteikumu:

1.pirms sabērt čaumalas uzglabāšanai, paturiet tās pāris dienas kartona kastē;

2.paskatieties, lai čaumalu iekšpusē nepaliktu olu baltuma pēdas (jēlu olu čaumalas ir jāizmazgā no iekšpuses;

3.apžāvējiet olu čaumalas svaigā gaisā, izliekot tās verandā vai uz balkona.

Pievienot komentāru