Izaudzēt meloni ir vieglāk nekā tomātus

Silts vai auksts

Internetā iesaka melones laistīt tikai ar siltu ūdeni. Kur dārzniekam ņemt tik daudz silta ūdens?!  – un te ir viens iemesls, lai nelaistītu gandrīz nemaz. Praksē vairākkārt ir pierādīts, ka vakaros pēc karstas, saulainas dienas, no karstuma nogurušos stādus var laistīt ar  šļūteni no augšas. Ilgi. Notiek temperatūras izlīdzināšanās augsnē un ūdenī līdz mērenai, kas ir droša laistīšanai. Laistīt var reizi 2-3 dienās, skatoties uz augsnes mitrumu.

Laistīšanas īpatnības

Iesācējs meloņu audzēšanā noteikti iesprings uz laistīšanu. Visas rekomendācijas, kas dotas internetā ir – piesardzība. Tā tiek pārkaltēta augsne un pirmā pazīme ir zirnekļa ērces parādīšanās. Meloņu audzēšanā ūdeni nevajag taupīt, vismaz līdz tam laikam, kamēr augļi sasniedz apelsīna lielumu. Tad melones no pārlieku liela mitruma var sākt plaisāt. Laistīšanas norma: lai biomasa veidotos 0,5-1kg , vajag vismaz 10 litri ūdens. Siltumnīcā jūnijā un jūlijā katru diennakti uzaug kilogramiem biomasas ar lapu veidošanos, dzinumiem, ziediem, saknēm un augļiem. Uz ko jūs cerat, ja laistiet pa drusciņai divas reizes nedēļā? Saprotams, ka augustā, kad jau beiguši augt dzinumi, saknes un aug tikai augļi, laistīšanu var samazināt. Bet ūdens tik un tā ir vajadzīgs.

Lasi arī: Sešas svarīgas lietas, lai biezpiena plāceņi sanāktu garšīgi

Kādu ražu gaidīt?

Mūsu zonā, kur ir pavēss un bieži apmācies, par labu rezultātu var uzskatīt, ka melones vidēji izaug 1-2kg. Tajā pašā laikā kāda var sasniegt 4-5kg. Labi rādītāji ir tad, ja siltumnīcā 3 x 4 m, dod ap 50 melones vai uz katru kvadrātmetru ir 4 augļi. Teicams rezultāts ir tad, ja ir 100 melones: tas ir iespējams, ja novācot pirmā 50, iestādīs vēl. Melone pa rudeni paspēj izaudzēt vēl 50 auglīšus, tikai mazākus. Daži augļi parādās ļoti ātri, bet citiem dzinumiem tieši otrādi – augļi veidojas lēni. Veģetācijas periods ir ļoti garš. Tā kā ir iespējams novākt ražu ap 50-100 melones.

Neslimo

Parasti mūsu zonā melones neslimo un kaitēkļi nemetas. Vienīgais kaitēklis ir – zirnekļa ērce. To viegli pamanīt agrā stadijā – pa apakšējo lapu malām veidojas zirnekļa tīkls, pa kuru skraida mazi balti punktiņi. No ērces viegli atbrīvoties: nedēļu, katru rītu un katru vakaru uzrīkot lietu no šļūtenes, aplaistot katru lapu.

Temperatūra siltumnīcā

Polikarbonāta siltumnīca nodrošina siltumu pat dienās, kad ir apmācies. Saulainās dienās tā var pārkarst. Pirmā pazīme, ka ir pārkaršana, pazūd ziedi, bet lapas ir zaļas. Tajā pašā laika augļi turpina augt. Visu var labot ar pareizu režīmu:
Saulainā bezvēja dienā 6-8 no rīta atver siltumnīcai durvis un logu;
Saulainā vējainā laikā pietiek, ja atvērs vienas durvis;
Ja laiks apmācies, pietiks, ja atvērs tikai durvis;
Uz nakti siltumnīcu aizver plkst. 21-22. Ja laiks auksts, tad ap plkst. 18-20, lai siltumnīca iesilst līdz saulrietam.

Dzeltenās lapas – nost

Lai uzturētu labu gaismas caurlaidību, regulāri jāizkniebj dzeltējošās lapas. No jūlija daži stādi sāk dzeltēt, tāpēc ja tos likvidē, tad citiem stādiem tiek vairāk gaismas.

Svarīgas detaļas

Atrast sev piemērotāko šķirni – tā jau ir puse no panākumiem.
Izaudzētās melones var glabāties līdz jaunajam gadam. Lai labāk glabātos ir jāatstāj kātiņi, ļoti uzmanīgi pārvietos, pasargāt no pārkaršanas un no sasalšanas. Vislabāk glabājas kādā aukstā istabā uz galda.
Prakse pierāda, ka ievācot sēklas no saviem augļiem, tās labāk dīgst, ir jau pieradušas pie jūsu augšanas apstākļiem un sniegs jums labākās šķirnes īpašības.
Mēslošana ir jāsabalansē, jo kļūdas var būt dārgas. Komposts, vistu mēsli – tie būs labākie priekš melonēm.

Pievienot komentāru