Kā saprast, ko zīdainis vēlas mums pateikt-pediatres skaidrojums

Zīdaiņi runā vien sev zināmā valodā, taču pieaugušie ir pacentušies to izzināt. Ir skaidrs, ka zīdaiņa uzvedībā vērojamas konkrētas pazīmes, kas vēsta par mazuļa sajūtām un vēlmēm.

Zīdainis raud, čīkst, žestikulē un rāda mīmiku-tā arī ir viņa valoda. Mūsu uzdevums ir pārtulkot visas zīmes sev skaidrā saprotamā valodā.

Raudāšana ir atšķirīga

Ja mazulis grib ēst, viņš raud histēriski un uz sāniem groza galviņu. Reizēm var čāpstināt muti.

Ja mazulis grib pievērst sev uzmanību, tad viņš sākumā pāris sekundes skaļi raud, pēc tam pāris sekundes ir kluss. Raudas atkārtojas cikliski. Līdz histērijai nonāk tikai tad, ja viņam netiek pievērsta uzmanība.

Ja mazulis ir slims, mazulis raud nepārtraukti. Ja jūtas noguris, raud klusu. Skaļi ieraudāties var brīžos, kad izjūt sāpes.

Kad nav ērti un mazulis nav apmierināts, raudas ir vairāk kā čīkstēšana un kunkstēšana, tā ir periodiska un kaitinoša.

Pediatre no Austrālijas Priscilla Danstena pētīja un analizēja zīdaiņu, kuri sasnieguši četru mēnešu vecumu, izdotās skaņas un secināja:

Ņā, ņē-“gribu ēst!”

Hē-“man ir neērti!”

Aū, oī-“gribu gulēt, esmu noguris!”

Ieo-“sāp vēders, gāzes.”

Ķermeņa valoda

Izliec muguru.

Līdz 2 mēnešu vecumam tā ir zīme, ka vēderā ir gāzes. Pēc 2 mēnešu vecuma tas liecina, ka mazulis ir noguris. Ja viņš izliec vēderu ēšanas laikā, tas nozīmē, ka mazulis ir paēdis.

Ritmiski groza galvu.

Mazulis cenšas nomierināties, tas var notikt, piemēram, atrodoties jaunā, nezināmā vietā vai, ja viņš atrodas svešu cilvēku sabiedrībā.

Ar rociņām satver savas ausis un degunu

Mazulis vienkārši iepazīst savu ķermeni. Par šo satraukties nevajadzētu, mazulis apgūst jaunas lietas. Viņš tāpat var satvert savas kājas vai pēdas.

Rokas savelk dūrēs

Mazulis grib ēst, iespējams, drīz sāks raudāt.

Pievelk kājiņas pie vēdera

Iespējams, mazulim sāp vēders un viņš tādējādi cenšas tās samazināt. Tas ir reflekss.

Strauji izpleš rociņas

Visticamāk, ka mazulis no kaut kā ir sabijies. Iespējams no trokšņa, gaismas vai pats no savas kustēšanās.

Zīdainis līdz gada vecumam ir mazs, taču tas nenozīmē, ka ar viņu nevajag sarunāties. Pediatri iesaka vecākiem sarunāties ar saviem bērniem, stāstīt par priekšmetiem sev apkārt un visu notiekošo. Tādējādi bērns ātrāk attīstīsies un viņam labāk attīstīsies valoda.

Zīdainim vecumā līdz gadam pietiek tikai ar vecāku sabiedrību, tāpēc būtiski ir saprast, cik svarīga mazulim ir vecāku aprūpe un radītā drošības sajūta. Tikai izrādot rūpes par savu mazuli, izaugot viņš nebaidīsies no jaunām situācijām un būs gatavs patstāvīgai dzīvei.

family, child and happiness concept – happy mother with baby

Avots: takprosto.cc

Pievienot komentāru