Visu dzīvi nepareizi vārīju buljonu, līdz vīrs pārmācīja! 5 ieteikumi, lai buljons būtu izcils

Visticamāk lielākajai daļai gatavotāju nav ne mazākās nojausmas, kā pagatavot gardu buljonu zupai vai mērcei. Kad iepazinos ar topoši vīru, reiz vārīju zupu. Viņš bija sācis mācīties par pavāru un ārkārtīgi aizrāvās ar ēdienu, stundām eksperimentēja un bija “atkodis”, kā pagatavot visgardādāko buljonu. Arī mani viņš pārmācīja un esmu viņam ļoti pateicīga.

Tātad, pirmais likums: vārīšanās laiks. Tas bija arī mans lielākais atklājums. Patiešām gards un dzidrs buljons jāvāra aptuveni četras stundas. Un vēl labāk, ja tas vārās sešas stundas. Bet pavisam labi ir tad, ja buljons uz lēnas uguns vārās 12 stundas, tad jūs būsiet pagatavojis meistardarbu. Mēs buljonu vidēji vāram astoņas stundas uz ļoti mazas uguns. Tieši tik ilgi no kauliem un visiem gaļas gabaliem var izvārīt ārā visu vērtīgo. Gan jau neviens no jums tik ilgi nebija vārījis buljonu, vai ne?

Lasi arī: Sviests itāļu gaumē. Ideāla garša ar nelielu akcentu

Tikai atcerieties: sākumā kauli ir strauji jāuzvāra, buljons jānoputo un tad jāliek vārīties uz lēnas uguns. Buljons izdosies dzidrs!

Labākais buljons izdodas no kauliem. Ne no gaļas! Ieteicams gaļu atdalīt no kauliem tā, lai uz tiem paliek tikai nedaudz. Tad kaulus liek vārīties. Ja kaulus iepriekš apcep, tad buljonam būs tumšāka krāsa un interesantāka garša. Savukārt gaišu buljonu iegūsiet, ja kaulus liksiet pa taisno katlā.

Buljonam pievienojiet visa veida saknes. Visgardākais buljons izdodas tad, ja tam pievieno tā dēvēto itāļu “svēto trīsvienību”: selerijas, burkānus un sīpolus. Tie buljonam piešķirs ne tikai izcilas garšas nianses, bet arī vitamīnus un minerālvielas. Pēc garšas pievienojiet arī piparus, garšaugu kātiņus, tomātu kātiņus, sīpolu mizas, lauru lapas, timiānu, pētersīļus.

Dārzeņu buljons nav sliktāks par gaļas buljonu! Sametiet ūdeni jebkādus dārzeņus un vāriet no 40 minūtēm līdz stundai. Šo buljonu iesakām sasaldēt kubiņos un pēc tam pievienot mērcēm.

Agrāk ar skepsi izturējos pret burkānu buljonu. Tad uzzināju, ka augsta līmeņa restorānos tvaicē burkānus un selerijas un izveidojušos koncentrātu pievieno ēdieniem. Es mēģināju šādu buljonu pievienot sēņu mērcei un tajā uzvārīju pastu un sanāca ļoti gardi!

COMMENTS

Pievienot komentāru